IGUALTAT


Reda Mohamed : «Els voluntaris ‘d’Amb tu’ ajudem les persones dels barris a aprendre la llengua i fem reforç escolar per als més joves»


L’entitat considera que en el moment més dur de la pandèmia l’administració local de Badalona no va estar a l’alçada mentre la societat civil es va mobilitzar


reda-mohamed-posa-al-costat-d-una-pancarta-reivindicativa-al-barri-foto-tomeu-ferrer
 Reda Mohamed posa al costat d'una pancarta reivindicativa al barri foto Tomeu Ferrer


Tomeu Ferrer - 22/01/21         

twitter share   facebook share

Hem quedat amb Reda Mohamed, portaveu i president de l’associació Amb tu, a un annex de l’associació de veïns de La Pau, a la plaça dels músics. Volem saber què fa aquesta entitat i com són les persones que la formen.

Quins objectius us vau plantejar quan vau crear Amb tu?

 

La idea principal va ser eliminar les principals barreres amb que es troba una persona estrangera a l’arribar a Catalunya. I vam veure que el que havíem de fer era aconseguir que les persones es poguessin comunicar. Per tant, la primera activitat va ser crear cursos de llengua castellana. Això passava fa tres anys. I ara el que pensem fer és cursos de català.

 

Però feu més coses, jo ho he vist per Internet..

 

Es clar. D’acord amb la idea que hem tingut des de sempre, que és ajudar al veïnat en les seves principals preocupacions, vam tirar endavant cursos de reforç escolar. Ho hem fet i ho fem perquè veiem que hi ha moltes famílies, de persones nascudes fora i també de persones nascudes aquí, que no poden pagar als seus fills i filles un complement educatiu que els ajudi a millorar la situació social.

 

L’ajuda que doneu vol dir que els nens i nenes tenen un nivell escolar més baix?

 

No, però passa, o passava fa un temps que molts arribaven a l’escola a meitat de curs. I també que els seus pares i mares no tenen prou recursos per donar-los aquella empenta que els ha d’ajudar a desenvolupar-se totalment. Les classes de reforç són importants perquè ningú quedi enrere.

 

Efectivament, fem l’entrevista a una aula, amb pupitres, material escolar i eines informàtiques situada a prop de l’associació de veïns de La Pau.

 

Nosaltres vam començar aquí, però aquestes dues activitats han tingut èxit i ara ja hem estès la nostra feina a altres punts de la ciutat, concretament a Sistrells i a la Salut. En aquests casos ens han acollit les entitats d’aquests barris. Per la nostra banda ens hem vinculat als moviments veïnals. Això vol dir que quan fan accions perquè es millorin els carrers o perquè hi hagi més neteja, Amb tu s’hi suma.

 

Qui formeu Amb tu, vull dir els activistes, els que feu la feina del dia a dia?

 

Fa tres anys ens vam trobar persones nascudes aquí i altres badalonins. I amb la idea que hem dit, de trencar barreres, ens vam posar a treballar. Així, en l’equip hi ha el José Luís Perancho, el Manuel Pozano o el Pablo Díaz. Aquestes persones tenen experiència educativa i també són actius als barris.

 

Permet-me una pregunta, el que feu, donar classes o fer reforços als nois i noies, ho feu cobrant o és una tasca altruista?

 

Nosaltres tot el que fem es fa sense cobrar a la gent ni rebem res dels col·lectius als que ajudem. Sabem que estem en una mateixa realitat i que junts, ‘amb tu’ podem canviar-la. Això al principi les persones estrangeres no ho veien, però ara tenen clar que la nostra tasca ajuda a tots i aquesta sala s’omplia quan podíem fer les activitats amb normalitat. És el que diem nosaltres, cal i eliminar barreres. I això es veu quan a les classes de reforç hi ha persones de totes les comunitats, marroquines, pakistaneses, xineses i també gent d’aquí.

 

Suposo que la situació de pandèmia en els col·lectius més necessitats us haurà suposat un esforç extraordinari, oi?

 

Els dies que vam estar tots tancats vam veure que havia necessitats que calia cobrir. Hi havia persones que no podien menjar, hi havia gana. I va ser molt emocionant veure com les diverses col·lectivitats es van mobilitzar per treballar juntes.

 

Pots posar algun exemple d’això?

 

És clar, els primers que ens van trucar per dir-nos que havien recollit aliments i que es podien repartir entre les persones que ho necessitessin van ser els membres de la comunitat islàmica. Després vam veure que a Badalona s’estava treballant amb el mateix objectiu en altres barris i associacions. Càritas de Badalona també s’hi va posar a fons, i Sant Roc som Badalona i també la cooperativa Isom . I el mercat de la Salut, i el centre Sant Jaume i la parròquia de Sant Josep. Gràcies a tots ells i a molts voluntaris i voluntàries molta gent va aconseguir menjar. Va ser molt dur i també molt emocionant. (En Reda vincula cada entitat amb un nom: José, Jaume, Carles, en un curiós exercici de memòria).

 

Durant els moments més difícils del tancament a Badalona va funcionar la Xarxa Solidària. Sovint s’ha donat una imatge de la ciutat dura amb els pobres i estrangers, però potser caldria divulgar la força de la Badalona de la solidaritat, oi?

 

En aquells moments el teixit associatiu de la ciutat va suplir en gran part el que s’hauria esperat de l’administració local, que no va estar a l’alçada del que es necessitava. En una situació dolenta per a les persones més precàries pensem que hauria d’haver estat en primera línia.

 

Abans d’arribar he vist que no només feu les ‘vostres coses’ sinó que col·laboreu amb altres iniciatives ciutadanes.

 

Nosaltres havíem participat en la festa de Sant Jordi i per exemple hem ajudat en el que hem pogut en campanyes com una en favor de les persones que pateixen epilèpsia.

 

Un company vostre m’explicava que esteu preparant iniciatives per a les persones grans

 

Una cosa que hem vist durant el tancament per la pandèmia ha estat que les persones grans tenen dificultats per entrar en el món digital. I hem vist també que cada cop, per exemple la relació amb l’administració es fa de manera no presencial. Per això preparem una campanya per capacitar la gent gran en informàtica bàsica.

 

Perdona que pregunti coses elementals, però algú dels formadors cobreu per la vostra tasca?

 

No, cap de nosaltres cobra. Això estaria fora de la nostra filosofia. I tampoc cap persona de les que segueixen cursos d’idioma espanyol o els reforços aporta res. Ens ho fem tot entre nosaltres. Estem i volem estar fortament inserits en el teixit dels barris, en el cercle veïnal.

 

Però tindreu subvencions de l’administració o altres entitats?

 

No, la nostra idea és no dependre de subvencions, pensem que hem de donar exemple en aquest sentit i tenim clar també que actualment hi ha moltes necessitats prioritàries per a l’administració.

 

I com us ho feu per accedir a ordinadors o material d’escola?

 

Quan necessitem un ordinador o una impressora o material escolar ho comuniquem a les xarxes socials i sempre hi ha algú que, potser l’ha canviat, o una oficina que no necessita un PC vell i ens el porten.

 

Però tornant a la formació informàtica hem vist que per exemple algunes ajudes que l’Ajuntament de Badalona oferia a persones grans per poder pagar subministres com llum, gas o aigua, costava que arribessin a aquestes persones perquè s’han de complimentar documents informàtics i de vegades la gent gran no té ordinador a casa o no té connexió. Penso que això ho hauria de tenir en compte l’ajuntament. En aquest sentit hem fet molta feina assessorant les persones perquè poguessin accedir a les subvencions. Curiosament els ajuntaments han informatitzat moltes de les coses que fan, sense pensar que una part de la ciutadania no pot accedir-hi perquè els falta, per exemple, acreditació digital, que és com la signatura en el món convencional.

 

I ja per acabar, pensant que la pandèmia passarà, quins projectes teniu de cara a una normalització de la situació?

 

Ara, com he dit, estem treballant en tres idees. Una un programa de reforç escolar que sigui molt potent. Els nens i les nenes dels barris han patit molt la falta de mitjans per seguir les classes. Hi ha cases sense connexió, altres que no tenen ni mòbil i cal intentar recuperar la formació perquè és el futur de la nostra societat. També preveiem crear un curset de català, com he dit. I finalment el curset d’informàtica bàsica. Aquests tres punts són fonamentals després de la crisi de la covid.

 

 


ACTUALITAT

24/02/21

el-centre-sant-josep-es-objecte-de-nou-d-una-campanya-civica-per-convertir-lo-en-un-lloc-de-creacio-artistica-i-esportiva-foto-arxiu

Cinc entitats de Badalona inicien una campanya per recuperar i potenciar el centre Sant Josep com un gran equipament cívic i esportiu

Les associacions demanen una reunió urgent amb l’alcaldia perquè s’impliqui en la solució i afirmen que ‘hi ha un interès especulatiu’ respecte a l’edifici
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

22/02/21

marcel-vivet-just-abans-d-entrar-a-la-sala-de-judici-foto-tomeu-ferrer

L’inici del judici a Marcel Vivet esdevé un clam solidari i contra la repressió

Desenes de persones, sota la pluja, acompanyen el jove badaloní al tribunal al qual la Generalitat demana gairebé cinc anys de presó per manifestar-se el 2018 a Barcelona
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

22/02/21

mentre-es-feia-el-judici-a-les-portes-de-l-audiencia-s-ha-fet-un-acte-politic-contra-la-repressio-i-en-solidaritat-amb-el-badaloni-vivet-foto-tomeu-ferrer

La Generalitat manté en el judici la petició de presó de quatre anys i nou mesos per al badaloní, Marcel Vivet

La defensa de Vivet ha impugnat un vídeo acusatori de la policia perquè considera que podria haver estat editat
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

20/02/21

moltes-llars-de-barris-de-barcelona-han-hagut-de-comprar-aparells-per-il-luminar-les-cases-a-causa-de-la-repeticio-dels-talls-de-llum-foto-sant-roc-som-badalona

Els talls de llum tornen al barri de Sant Roc i ara apareixen també a Lloreda

La plaga de les apagades de subministrament elèctric torna i s’estén a altres barris de Badalona
Llegir l'article complet