Tomeu Ferrer - 06/02/21
«Hem de viure junts com a germans o morirem junts com a idiotes», la frase, de Martin Luther King, l’ha dit una de les víctimes de l’incendi del Gorg a Badalona en l’homenatge que més d’un centenar de persones ha fet a unes altres víctimes, les produïdes en el cas del Tarajal, a Ceuta, fa set anys. Una i altra tragèdies han quedat unides en un clam contra la discriminació racial i la reclamació de drets humans per tothom, vinguin d’on vinguin.
El 6 de febrer de 2014 es va produir la tragèdia del Tarajal. Un nombrós grup de persones intentaven entrar a territori espanyol a través de la platja de Ceuta. Van ser rebuts per la Guàrdia Civil amb descàrregues de pilotes de goma i gasos lacrimògens. El resultat va ser de 14 persones mortes. Alguna d’aquestes persones encara no ha estat identificada i segons es va informar en l’acte de Badalona, set anys després la causa a estat arxivada en l’audiència de Cadis. Només queda l’esperança que el recurs davant del Tribunal Suprem tiri endavant. Mentrestant es pot dir que els guàrdies que van disparar han estat considerats innocents sense judici, segons es va manifestar en l’acte.
A la platja del Coco de Badalona, un nombrós grup de persones que superaven el centenar, junt amb les organitzacions convocants, entitats no governamentals i també alguns partits polítics, van situar les fotografies de les víctimes del Tarajal i un petit monument fet amb ferro forjat. Al final de l’acte es va fer un minut de silenci.
En l’acte hi va haver un record especial per les víctimes de l’incendi del Gorg, que en aquest cas va causar la mort de cinc persones. Tant en el cas del Tarajal com en el de Badalona es va destacar el fet que tots havien emigrat amb el desig d’una vida nova. També es va reclamar el dret a la lliure circulació de persones, la derogació de la llei d’estrangeria i de les mesures repressives com els Centres d’Internament d’Estrangers (CIE) i suport als menors tancats en centres fins que puguin ser autònoms. En definitiva, la reivindicació d’una vida en la qual no es tingui en compte el color de la pell a l’hora de gaudir de drets i obligacions.
«Mai hauríem pensat que a Europa es pot viure en les condicions en què ho fèiem a la nau del Gorg, i molt menys en les condicions en què vivim ara al solar on hi havia la nau, sense aigua, ni electricitat», explicava un dels assistents a l’acte de la platja que va viure en carn pròpia l’incendi del Gorg.
L’acte de Badalona l’han convocat entitats organitzadores com Stop Mare Mortum , Badalona acull, Tanquem els CIE, i la caravana Obrim Fronteres, entre altres.
En altres poblacions catalanes també s’han fet concentracions a: Cubelles, Sitges, Vilanova i la Geltrú i Sant Pere de Ribes, al Garraf. També se n’han fet a Tarragona i Reus. A més, Girona i a Olot. A les comarques de Ponent també se n’ha fet a Balaguer
Per més informació al twitter @CoordinadoraOF i #Tarajal2021
20/02/21
Els talls de llum tornen al barri de Sant Roc i ara apareixen també a Lloreda