Tomeu Ferrer - 16/02/21
La celebració que setmanalment es fa a la plaça de la Vila de Badalona des de fa tres anys reclamant la llibertat dels presos, preses, exiliats i exiliades polítics, ha tingut un protagonista badaloní. Marcel Vivet s’haurà d’enfrontar el 22 de febrer a un judici en el qual entre fiscalia i la Generalitat de Catalunya li demanen 5 anys i 9 mesos de presó per participar en una manifestació de rebuig a una marxa de policies convocada per l’organització Jusapol, que volien celebrar la repressió de les votacions de l’1 d’octubre de 2017.
A l’acte, Marcel Vivet ha llegit un comunicat en el qual mostra la seva voluntat d’afrontar el judici. Critica la Generalitat per reprimir i demanar elevades penes de presó a independentistes pacífics, cosa que contrasta amb les declaracions que des dels partits polítics del govern en funcions es fan.
Davant gairebé 200 persones que han guardat en tot moment les distàncies de seguretat, Vivet ha explicat que just quan el desembre passat s’havia de celebrar el judici, la malaltia de dos mossos d’esquadra que, en la seva opinió tenien un paper «irrellevant en el judici» va servir perquè s’ajornés la vista.
Un aspecte que s’ha indicat en un manifest llegit per persones del grup de solidari amb Marcel Vivet, és l’intent des del departament d’Interior de la Generalitat d’arribar a un pacte en el qual a canvi d’acceptar la culpabilitat del militant independentista, el govern, també independentista, oferia rebaixar la petició de penes. Aquesta possibilitat ha estat rebutjada per Marcel Vivet.
En l’acte en el qual hi havia molts independentistes que setmanalment es concentren a la plaça de la Vila, hi havia el referent local de Junts x Catalunya, partit al qual pertany el conseller d’Interior que demana presó per Vivet i també la diputada electa de la Cup-Guanyem, Dolors Sabater. S’ha instat a què el govern de Catalunya retiri les peticions de presó que manté actualment sobre uns aproximadament 70 militants independentistes com un punt previ a qualsevol acord de govern futur per Catalunya, ja que això només depèn de la voluntat política dels partits.
La retirada de les peticions de presó en el cas de Marcel Vivet seria la prova del cotó de què Junts X Catalunya evita convertir-se en una organització que contribueix a reprimir altres independentistes.
Cedir a pressions corporatives
En altres casos similars al del jove de Badalona, el departament d’Interior havia justificat la seva posició indicant que el Govern té un acord amb els sindicats policials que l’obliga a ser acusació particular en els casos en què hi ha funcionaris que afirmen haver estat objecte d’agressions. Per tant, el dilema que té el partit que ostenta la conselleria de policia és cedir a les pressions de les organitzacions corporatives dels mossos o enfrontar-se a una organització política necessària per formar un nou govern.
Les altes penes de presó que es demanen a Vivet tenen a veure amb denúncies d’agressions que mossos d’esquadra afirmen haver rebut mentre dissolien les protestes independentistes. Vivet ha declarat diversos cops que va ser ell qui va rebre cops de porra dels policies i que es va protegir amb una bandera quan estava essent atonyinat.
20/02/21
Els talls de llum tornen al barri de Sant Roc i ara apareixen també a Lloreda