ACTUALITAT


Les entitats de Llefià en peu de guerra contra l’obertura d’un bingo en una zona molt castigada per la precarietat


La plataforma veïnal s’oposa a l’obertura a Badalona d’establiments que fomentin el joc i les apostes en llocs propers a centres educatius, sanitaris i socials


veins-de-llefia-mostren-cartells-contra-la-instal-lacio-del-bingo-al-barri-davant-del-punt-on-es-vol-obrir-el-negoci-del-joc-foto-plataforma
 


Tomeu Ferrer - 15/04/21         

twitter share   facebook share

Les entitats socials del barri de Llefià, a Badalona, estan en peu de guerra davant la instal·lació d’un bingo al carrer Alfons XIII, 364-366. L’operació, que es va conèixer fa unes tres setmanes de manera gairebé casual, ha suscitat una forta oposició, perquè el negoci se situaria a prop de centres escolars, en un lloc on viuen persones treballadores, molt afectades per la precarietat i també perquè el bingo estaria molt proper a altres establiments on també es fomenten el joc i les apostes, cosa que podria disparar la ludopatia. Per això entenen que a Badalona caldria una moratòria a noves obertures de negocis de joc i apostes.

 

«Un veí de la comunitat ens va informar, a la nostra associació i també a la de Juan Valera, del fet que una empresa volia posar un bingo perquè l’empresa impulsora havia passat un document als veïns demanant el vistiplau davant la nova activitat», explica Joan Ignasi Segura, portaveu de la plataforma veïnal creada al respecte. La informació es va fer arribar inicialment a l’associació de veïns de Sant Morí de Llefià.

 

El lloc on es vol instal·lar el negoci de joc són uns baixos i estan a tocar de porteria del bloc. El local té una superfície de 1.200 metres quadrats. En la finca hi ha una mena de pati de veïns que originalment podia contenir gronxadors i espais infantils, tot i que ara no hi ha aquests equipaments. L’edifici el va fer la constructora Núñez i Navarro i se situa a prop de l’antiga carretera de València, i pròxim del barri de Sant Roc.

 

A falta d’informació oficial els veïns saben que la tramitació del nou bingo s’ha fet a nom del Grup Rodríguez Villar, i que la petició a la Generalitat de la llicència i el projecte l’hauria fet una empresa del mateix grup amb el nom Posbintra.SA.

 

Just conèixer-se el projecte, molts veïns van expressar el seu desacord amb l’obertura del nou negoci que temen que incrementi, en una zona treballadora, un problema candent com és la ludopatia entre persones joves i també entre persones amb pocs recursos econòmics.

 

Petició de reunió amb Miguel Jurado

 

La primera gestió feta des de l’associació de veïns va ser comunicar-ho al coordinador de districte: «ens van respondre que s’havia d’informar oficialment a través d’una instància», explica el portaveu de la plataforma. A la fi es va presentar el document al regidor de districte, Miguel Jurado, del PP. En el document es demana al regidor conservador una reunió per exposar els neguits dels veïns i encara no ha rebut resposta diuen a la plataforma.

 

La plataforma creada al barri ja representa set entitats de Llefià, sis comunitats de veïns properes al lloc on es vol obrir el bingo i les 34 associacions de veïns de Badalona. L’entitat va elaborar un manifest contra la instal·lació del bingo i també va enviar una comunicació d’oposició a la Generalitat, que és l’ens encarregat de donar el permís preceptiu per obrir el nou negoci.

 

Els veïns i les entitats consideren que l’obertura d’un bingo al barri podria tenir efectes negatius perquè impulsaria la ludopatia, podria implicar problemes d’ordre públic, i també atrauria prestadors i delinqüència, en una zona on ja hi ha un alt índex de precarietat laboral i econòmica.

 

Escoles, instituts i centres de salut

 

Des de la plataforma es destaca que el nou bingo, si finalment s’aprova, se situaria a pocs centenars de metres de dos instituts: el Barres i ones i l’Eugeni d’Ors. També estaria a prop de dos col·legis de primària, l’Esperança i l’Ítaca. També estaria a 200 metres d’un centre de salut mental. A més destaquen que el bingo estaria a uns 700 metres d’un altre local similar, situat al Màgic de Badalona, i a 1.200 metres del bingo del Gorg.

 

Qui té la competència?

 

Els opositors al centre lúdic creuen que l’Ajuntament de Badalona podria condicionar l’obertura del bingo, tot i que reconeixen que qui pot permetre en primera instància l’obertura és la Generalitat. Com es pot condicionar l’obertura? Doncs, des de les entitats de Llefià expliquen que el consistori pot relacionar aprovar el permís d’obertura al compliment de condicions com mesures com fixar una distància mínima respecte a centres escolars, casals de gent gran i llocs en els quals una casa d’apostes es consideri que pot afectar negativament els veïns, joves i grans. Mesures com les esmentades s’han decidit ja l’Ajuntament de Barcelona, on no es pot obrir un bingo o una casa d’apostes a menys de 400 metres d’un centre escolar, o a 500 d’una biblioteca.

 

Després de presentar la petició de reunió amb el regidor encarregat de districte, els veïns es van trobar amb els partits polítics de l’oposició que han compromès el seu suport. Els partits van recordar que el 2019 s’havia aprovat una moció contra l’obertura d’un altre bingo al Gorg. També han fet saber que si no hi ha una resolució de l’equip de govern, presentaran una acció política en el pròxim ple municipal al qual els veïns tenen previst assistir.

 

La posició dels veïns, quan encara no han pogut parlar amb l’equip de govern de l’ajuntament, és reclamar una moratòria d’almenys un any a la ubicació d’establiments com bingos o cases d’apostes a la ciutat. La plataforma reclama també entrevistar-se amb l’alcalde, Xavier Garcia Albiol, per fer-li arribar la seva inquietud i «perquè demostri que és l’alcalde de tots» afirma Joan Ignasi Segura. Durant la moratòria reclamada s’hauria de produir a la ciutat un debat a fons sobre els efectes en els barris obrers d’establiments que promocionin la ludopatia, expliquen des de la plataforma. En aquest sentit recorden que ja es va prendre una decisió semblant respecte a l’obertura de clubs de consum de cànnabis.

 

Efectes en joves de 17 a 24 anys

 

Les posicions que sustenta la plataforma veïnal no són fruit de prejudicis, afirmen. En aquest sentit argumenten un estudi del centre de psicologia i adicions, de Bellvitge, que mostra, segons afirmen, el gran impacte que tenen les cases d’apostes i de joc en el col·lectiu de joves entre 17 i 26 anys.

 

L’autoorganització dels veïns ha donat ja alguns fruits. El primer una pàgina web: https://llefia.org/stopcasesapostes/. També han obert una campanya de recollida de firmes oberta a la població de Badalona i més enllà: https://tinyurl.com/zrrypk67

 

 

 

 


ESPORTS

14/05/21

cartell-anunciant-el-partit-dels-badalona-dracs

Els Badalona Dracs disputen la cinquena final consecutiva del campionat d’Espanya de futbol americà

El partit se celebrarà al camp municipal Badalona Sud a partir de les 19 hores, després d’un intent no reeixit de fer-ho a l’Estadi on habitualment juga el Club de Futbol Badalona
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

10/05/21

imatge-de-la-cremada-reivindicativa-de-la-polvora-que-una-actuacio-policia-va-impedir-encendre-als-diable-de-badalona

Els diables titllen l’alcalde Albiol de ‘feixista’ i ‘racista’ en els ‘versots’ de l’acte sacramental de Sant Anastasi

Els representants del PP abandonen la tradicional celebració satírica de Badalona mentre els grups de cultura tradicional se solidaritzen i el públic present fa un llarg aplaudiment
Llegir l'article complet
TEATRE I MÚSICA

09/05/21

la-canco-de-badalona-d-enguany-es-pot-trobar-a-youtube-foto-muba

“No hi ha lloc igual que tu” dóna el tret de sortida a les festes de Maig de Badalona

La cançó d’aquest any, està disponible des de el 7 de maig per retornar a la ciutat la festivitat que el confinament va arrabassar
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

07/05/21

l-anastasi-i-la-maria-els-gegants-mes-estimats-de-badalona-foto-arxiu

Les entitats de cultura popular emeten per 'YouTube' els seus actes de les festes de maig de Badalona davant l’oposició de l’ajuntament

Els actes es faran també en directe al Parc de Can Soley, però limitats a 3000 entrades que es podien demanar a través del web Agenda Cultural de Badalona
Llegir l'article complet