EDUCACIÓ


L’Ajuntament de Badalona planifica l’enderrocament de la fàbrica Mobba


En el lloc que ocupa actualment l'edifici, el consistori planeja crear un parc públic i construir un possible pàrquing soterrani. Els alumnes de cinquè de l'escola Badalona Port han elaborat un article que conté una entrevista amb un artista que opera al local de la Mobba i que l'Independent us ofereix


image1
 


Alumnes de cinquè de l'escola Badalona Port - 20/04/21         

twitter share   facebook share

Veïns de Badalona demanen a l'Ajuntament que enderroquin la vella fàbrica de bàscules i balances Mobba perquè diuen que tenen por dels productes químics que hi ha a dins, degut a aquestes peticions Badalona construirà un parc públic i està estudiant la possible construcció d'un aparcament soterrani en el solar de la fàbrica Mobba.

L'enderrocament de la fàbrica Mobba amenaça amb una 'fuga' d'artistes a Badalona, els artistes asseguren que “si no tenim cap alternativa ens n'haurem d’anar”.

Fa quinze anys, uns artistes necessitaven un espai per fer grans coses sobre la cultura. Per sort van trobar una fàbrica abandonada amb un espai gran on fer les seves obres. No pensaven quedar-se molt de temps, però cada cop feien coses més importants, com: el Dimoni de Badalona, el Gegant carboner i el Paconstein. Però desgraciadament, després de quinze anys aquesta fàbrica s’enderrocarà i perdrem una gran part del patrimoni cultural de Badalona.

El recinte, situat a prop de la platja i l'estació de Renfe es troba en un espai qualificat de zona verda  com diu el Pla General Metropolità dels anys 70. El 2014, l'Ajuntament va expropiar els terrenys i els veïns fa temps que reivindiquen una plaça que ha d’obrir la zona al mar.

El ple de l'Ajuntament ha aprovat una moció en què s'estableix una moratòria de sis mesos per guanyar temps i veure si es pot trobar alguna alternativa al projecte d'enderrocament de l'antiga fàbrica Mobba

Des de l'Ajuntament creuen que és tard per obrir aquest debat i estan buscant un espai alternatiu per reubicar les entitats culturals que hi ha a la Mobba, però no per als artistes que viuen de la seva feina, com el Ramon de los Heros, l'escultor del dimoni de Badalona.

A qui hem pogut entrevistar des de la classe perquè ens resolgui els nostres dubtes sobre la Mobba i conèixer la seva trajectòria artística.

Quan vau començar els artistes a treballar a la Mobba? Actualment quants artistes sou?

Fa quinze anys que vam començar perquè necessitàvem un espai de creació per poder fer les nostres obres. Creiem que ens quedaríem poc temps, però hem estat tots aquests anys. Ara som una vintena d’artistes.

Per les notícies ens hem assabentat que enderrocaran la Mobba, és segur i tu què hi penses?

Si, és segur, hi ha poques possibilitats que no s’enderroqui. Jo penso que Badalona perdrà la seva cultura, és una pena perquè moltes ciutats tenen un lloc de creació cultural i Badalona no té, l’Ajuntament mai ens ha donat permís perquè sigui un centre obert a la ciutadania. Però a mi m’agradaria que els nens ho poguéssiu gaudir.

Quin tipus d’obres feu a la Mobba? Quines són les teves obres d’art que més t’han agradat?

Fem titelles gegants, escultures ja que els meus inicis van ser al teatre de carrer. Les que més m’agraden són el Dimoni de Badalona, el Gegant carboner, Paconstein. Un dia m’agradaria portar-lo a la vostra escola i muntar-lo al pati.

Després de l’enderrocament on anireu els artistes i on t’agradaria anar?

Molts marxem de Badalona perquè aquí el sòl és molt car, però alguns es quedaran. El meu equip i jo ja hem marxat. M’agradaria anar a Mallorca o quedar-me a Badalona.

I tu Ramon seguiràs fent el dimoni?

Sí, però el construiré fora de Badalona.

El dimoni d’aquest any serà el que no vam poder cremar l’any passat?

Sí, de fet ja l’estic construint.

I per últim, de petit què volies ser de gran?

Jo no volia deixar de jugar mai, i ho he aconseguit. Volia treballar d’això. No deixeu de lluitar pels vostres somnis.

Moltes gràcies, Ramon per l’estona que ens has dedicat per poder fer-te aquesta entrevista.

 

 

La nostra opinió

A nosaltres no ens agrada que enderroquin la fàbrica perquè és una gran pèrdua cultural per Badalona. Encara que es pugui fer el Dimoni ja no es construirà a la nostra ciutat, que és com es feia tradicionalment. Creiem que l’Ajuntament no ha pres la decisió correcta, ja que els artistes volen transmetre el seu art a la gent, com en Ramon de los Heros que li encanta ensenyar-nos el que fa als nens i com treballa.

Si mireu la fàbrica amb els nostres ulls pot ser molt bonica i inspiradora.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


ACTUALITAT

29/03/23

la-imatge-mostra-el-terreny-industrial-que-s-urbanitzara-dins-del-pdu-de-les-3-xemeneies

El PDU de les 3 Xemeneies: una gran operació immobiliària al Besòs amb un inconcret hub audiovisual en primer pla

La polèmica persegueix la reconversió urbanística d’una gran porció terreny arran de mar de l’antiga tèrmica on fa 50 anys la policia matava un sindicalista que reclamava augment de sou
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

28/03/23

image1

Familiars i alumnes de l’escola Ventós Mir duen fins al ple municipal la demanda de l’escola nova pendent des de fa 15 anys

Esportistes de la fundació de futbol Badalona es concentren a la plaça de la Vila reclamant millores pel camp esportiu de Montigalà
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

26/03/23

cami-de-can-mas-a-badalona

La FAVB crida a ocupar el camí de Can Mas reivindicant l’ús públic de les vies a les àrees naturals

Les organitzacions veïnals escara esperen la resolució oficial al contenció que la propietat de la via rural va interposar contra l’administració
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

25/03/23

cartell-del-festival-que-comenca-dissabte-25-de-marc-a-badalona

Badalona acull fins a l'1 d'abril les músiques del món al festival Blues i ritmes

El festival acollirà quatre concerts especialment interessants per als seguidors de les músiques d'arrel nord-americanes
Llegir l'article complet