EDUCACIÓ


L’Ajuntament de Badalona planifica l’enderrocament de la fàbrica Mobba


En el lloc que ocupa actualment l'edifici, el consistori planeja crear un parc públic i construir un possible pàrquing soterrani. Els alumnes de cinquè de l'escola Badalona Port han elaborat un article que conté una entrevista amb un artista que opera al local de la Mobba i que l'Independent us ofereix


image1
 


Alumnes de cinquè de l'escola Badalona Port - 20/04/21         

twitter share   facebook share

Veïns de Badalona demanen a l'Ajuntament que enderroquin la vella fàbrica de bàscules i balances Mobba perquè diuen que tenen por dels productes químics que hi ha a dins, degut a aquestes peticions Badalona construirà un parc públic i està estudiant la possible construcció d'un aparcament soterrani en el solar de la fàbrica Mobba.

L'enderrocament de la fàbrica Mobba amenaça amb una 'fuga' d'artistes a Badalona, els artistes asseguren que “si no tenim cap alternativa ens n'haurem d’anar”.

Fa quinze anys, uns artistes necessitaven un espai per fer grans coses sobre la cultura. Per sort van trobar una fàbrica abandonada amb un espai gran on fer les seves obres. No pensaven quedar-se molt de temps, però cada cop feien coses més importants, com: el Dimoni de Badalona, el Gegant carboner i el Paconstein. Però desgraciadament, després de quinze anys aquesta fàbrica s’enderrocarà i perdrem una gran part del patrimoni cultural de Badalona.

El recinte, situat a prop de la platja i l'estació de Renfe es troba en un espai qualificat de zona verda  com diu el Pla General Metropolità dels anys 70. El 2014, l'Ajuntament va expropiar els terrenys i els veïns fa temps que reivindiquen una plaça que ha d’obrir la zona al mar.

El ple de l'Ajuntament ha aprovat una moció en què s'estableix una moratòria de sis mesos per guanyar temps i veure si es pot trobar alguna alternativa al projecte d'enderrocament de l'antiga fàbrica Mobba

Des de l'Ajuntament creuen que és tard per obrir aquest debat i estan buscant un espai alternatiu per reubicar les entitats culturals que hi ha a la Mobba, però no per als artistes que viuen de la seva feina, com el Ramon de los Heros, l'escultor del dimoni de Badalona.

A qui hem pogut entrevistar des de la classe perquè ens resolgui els nostres dubtes sobre la Mobba i conèixer la seva trajectòria artística.

Quan vau començar els artistes a treballar a la Mobba? Actualment quants artistes sou?

Fa quinze anys que vam començar perquè necessitàvem un espai de creació per poder fer les nostres obres. Creiem que ens quedaríem poc temps, però hem estat tots aquests anys. Ara som una vintena d’artistes.

Per les notícies ens hem assabentat que enderrocaran la Mobba, és segur i tu què hi penses?

Si, és segur, hi ha poques possibilitats que no s’enderroqui. Jo penso que Badalona perdrà la seva cultura, és una pena perquè moltes ciutats tenen un lloc de creació cultural i Badalona no té, l’Ajuntament mai ens ha donat permís perquè sigui un centre obert a la ciutadania. Però a mi m’agradaria que els nens ho poguéssiu gaudir.

Quin tipus d’obres feu a la Mobba? Quines són les teves obres d’art que més t’han agradat?

Fem titelles gegants, escultures ja que els meus inicis van ser al teatre de carrer. Les que més m’agraden són el Dimoni de Badalona, el Gegant carboner, Paconstein. Un dia m’agradaria portar-lo a la vostra escola i muntar-lo al pati.

Després de l’enderrocament on anireu els artistes i on t’agradaria anar?

Molts marxem de Badalona perquè aquí el sòl és molt car, però alguns es quedaran. El meu equip i jo ja hem marxat. M’agradaria anar a Mallorca o quedar-me a Badalona.

I tu Ramon seguiràs fent el dimoni?

Sí, però el construiré fora de Badalona.

El dimoni d’aquest any serà el que no vam poder cremar l’any passat?

Sí, de fet ja l’estic construint.

I per últim, de petit què volies ser de gran?

Jo no volia deixar de jugar mai, i ho he aconseguit. Volia treballar d’això. No deixeu de lluitar pels vostres somnis.

Moltes gràcies, Ramon per l’estona que ens has dedicat per poder fer-te aquesta entrevista.

 

 

La nostra opinió

A nosaltres no ens agrada que enderroquin la fàbrica perquè és una gran pèrdua cultural per Badalona. Encara que es pugui fer el Dimoni ja no es construirà a la nostra ciutat, que és com es feia tradicionalment. Creiem que l’Ajuntament no ha pres la decisió correcta, ja que els artistes volen transmetre el seu art a la gent, com en Ramon de los Heros que li encanta ensenyar-nos el que fa als nens i com treballa.

Si mireu la fàbrica amb els nostres ulls pot ser molt bonica i inspiradora.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


CULTURES

20/07/21

les-portes-de-can-casacuberta-segueixen-tancades-despres-de-mes-d-un-any-foto-tomeu-ferrer

Can Casacuberta, una biblioteca tancada durant més d’un any, davant de l’etern i imprecís retorn a la ‘normalitat’

Escepticisme ciutadà davant l’enèsim anunci de l’alcalde Garcia Albiol, que afirma que les reparacions de l’equipament cultural estaran enllestides ‘cap a la tardor’.
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

17/07/21

castell-de-focs-de-la-festa-major-d-agost-foto-felicia-sabater

Dotze entitats de Badalona surten en defensa de la Festa Major d’agost després que Albiol en qüestionés la continuïtat

Les organitzacions cíviques reclamen diàleg al consistori i reivindiquen la seva col·laboració en anteriors edicions en què va ser imprescindible una organització que preservés la salut i també la festa
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

16/07/21

les-queixes-per-la-gestio-dels-serveis-socials-sovintegen-a-la-porta-de-l-edifici-del-viver-a-badalona-foto-tomeu-ferrer

La gestió municipal de Badalona punxa en seguretat ciutadana, serveis socials i transparència de l’administració, segons l’enquesta de l’AMB

La ciutat, a la cua en la qualificació de la gestió de la Guàrdia Urbana, també té la menor despesa i inversió per ciutadà, atén menys les emergències socials i suspèn en transparència de l’administració, segons el barem metropolità
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

16/07/21

imatge-del-judici-penal-pel-cas-que-es-va-suspendre-perque-la-sareb-ignorava-quina-era-la-propietat-que-reclama-foto-tomeu-ferrer

S’anul·la l’ordre de desallotjament de la nau del Progrés prevista pel 22 de juliol

Les entitats solidàries després de valorar la situació han comunicat que es manté la concentració del dia 18 a les 18 hores davant la Casa de la Vila de Badalona
Llegir l'article complet