EDUCACIÓ


L’Institut Escola Sant Jordi del barri de Pomar crea un gran mural dissenyat per un pintor brasiler amb la col·laboració dels alumnes del centre


L’obra de 350 metres quadrats, s’ha pintat en deu dies i mostra la grandesa de la natura, amb fulles de gegantines i proliferació de línies suaus que fan contrast amb la petitesa de les persones


visio-del-mural-des-d-un-dels-angles-de-la-tanca-que-envolta-l-escola-sant-jordi-foto-eli-guitart
 Visió del mural des d'un dels angles de la tanca que envolta l'escola Sant Jordi foto: Eli Guitart


Tomeu Ferrer - 26/05/21         

twitter share   facebook share

L’Institut escola Sant Jordi, situat al barri badaloní de Pomar, té des de fa uns dies un mural gegantí, de 350 metres quadrats que cobreix bona part de la tàpia que envolta el centre. L’obra ha estat concebuda per l’artista brasiler 

Erb Mon. En la realització hi han participat també els alumnes de l'escola, des dels més petits als més grans. Les mares i els pares també se l’han fet seu. Al barri s’agraeix el toc de color i l’evocació de la natura d’aquest mural, cosa que contrasta amb la proliferació de gris que hi havia fins fa poc en aquell indret.

L’Independent de Badalona ha pogut parlar amb Erb Mon . L’artista ja prepara nous projectes, un a Còrdova i l’altre al País Basc, en un anar i venir del món que l’ha fet visitar gairebé tots els continents. “Hem va connectar la directora del centre, la Pilar”, afirma Erb Mon. La idea era decorar la tanca que envolta el centre de manera que els alumnes, les seves famílies i els professors i les professores tinguessin una sensació més plaent quan van a l’escola, explica l’artista.

La idea inicial era pintar només la zona d’entrada, i fer-ho a partir d’un procés participatiu. I així s’ha fet. La tasca de dibuix i pintura ha ocupat la comunitat educativa deu dies. “Jo he tingut cura de disseny i també de pintar les parts altes, la resta l’han fet els nens i nenes de l’escola, des dels més petits als més grans”, diu Erb Mon.

El Mur Project

El mural de l’Escola Sant Jordi, de Pomar, forma part d’un conjunt més ampli, denominat Mur Project, que l’autor realitza des de 2017 i que ha escampat ara ja a quatre centres escolars de la demarcació de Badalona. Buscant la cultura popular, Erb experimenta un disseny més figuratiu amb elements quotidians i la natura com a motiu. La intenció va ser aconseguir la participació de la comunitat.

 


“La meva intenció amb la sèrie és mostrar la vida a la terra”, comenta Erb Mon. De fet, l’artista aclareix que el que ha pintat en aquesta obra de gran format són primers plans de la natura, fulles gegants. “D’aquesta manera queda clar que nosaltres, les persones, som petits respecte de la natura”, Amb aquesta visió l’autor intenta fer una denúncia a la tendència que tenim a no fer vida natural.

Durant 10 dies, els alumnes de l’Escola Sant Jordi, des dels més petits als més grans, han col·laborat pintant parts del mural. El seu autor comenta que els xiquets i xiquetes “han entès la idea més que molts grans”. De fet l’obra d’Erb Mon pretén que el col·lectiu sigui el protagonista del canvi. En aquest sentit, en el temps en què acompanyat de dos ajudants es feia l’obra, els veïns del barri del Pomar també han entès el fons de la idea que representa. Han entès el llenguatge i el que hi diu: que cal millorar l’entorn.

I sobre aspectes concrets, Erb Mon explica que “jo mateix faig els colors” . També afirma que el reduït pressupost que ha costat forma part d’uns fons que la Comunitat Europea atorga als col·legis per a fer projectes com aquest, basats en la participació i la millora la imatge i la realitat que envolta les escoles.

 

els-nois-i-noies-de-l-escola-sant-jordi-col-laborant-en-la-creacio-del-mural

 

Línies suaus contra rectes i reixes

Quan es veu el mural, on hi proliferen les línies suaus i els colors pastels, s’entén la darrera reflexió feta pel seu autor. “Quan dissenyen les escoles els arquitectes acostumen a crear ambients molt durs, amb massa línies rectes i amb massa reixes. Haurien d’entendre que les escoles que són llocs de pensament i d’aprenentatge haurien de ser més amables. Hi ha col·legis que semblen gàbies” diu l’Erb. Cal que les ciutats i els entorns on viuen les persones estiguin més d’acord amb la naturalesa, ens indica, com a resum de la seva visió de les coses.

L’obra d’Erb Mon es pot trobar als carrers de diverses ciutats del món. També ha pintat obres per encàrrec per a empreses com Heineken, Le Meridien Ra Spa Hotel i el Museu Guggenheim de Bilbao ...

 

ACTUALITAT

17/01/25

imatge-de-les-antenes-abans-que-fossin-desmantellades-foto-arxiu

Albiol absolt del ‘cas de les antenes’ de telefonia il·legals situades al local de la Guàrdia Urbana de Badalona

L’Audiència afirma que no hi ha proves que l’alcalde sabés de la situació d’irregularitat dels estris de comunicació i que tolerés aquesta anomalia.
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

16/01/25

una-persona-dormint-al-carrer-imatge-de-la-fundacio-arrels

Badalona Acull considera una venda de fum l’operació fred orquestrada per l’ajuntament

La utilització de ‘Can Pepus’ ha estat mínima durant els tres dies més freds de l’hivern badaloní.
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

15/01/25

imatge-de-direxis-padel-foto-direxis-padel

L’enrenou que causa Direxis Pàdel indigna els veïns de la Morera que denuncien que l’empresa no té permís d’activitat.

L’Ajuntament de Badalona va anunciar el 9 de gener en un dia tancaria el negoci si no aportava la informació requerida, però segueix funcionant amb normalitat.
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

14/01/25

can-pepus-badalona

Improvisació i falta de comunicació en l’inici de l’operació fred’ de Badalona que l’ajuntament situa a ‘Can Pepus’

L’Administració ha encarregat l’operació a la Creu Roja i a la Guàrdia Urbana, que és qui ha de localitzar les persones que poden ser allotjades.
Llegir l'article complet