ESPORTS


Dos equips del Termites de Llefià de Badalona en l’elit de les bitlles catalanes


El Termites A disputarà classificació a la cimera suprema d’aquest esport el 6 de juny a Igualada en una final en la qual participaran els sis millors clubs de Catalunya


l-equip-de-les-termites-de-llefia-orgullos-de-representar-badalona-a-la-cimera-de-les-bitlles-catalanes-foto-termites
 L'equip de les Termites de Llefià, orgullós de representar Badalona a la cimera de les bitlles catalanes foto: Termites


Tomeu Ferrer - 27/05/21         

twitter share   facebook share

Badalona és una potència en el que s’anomenen ‘altres esports’. Si els Badalona Dracs van guanyar de manera brillant el campionat espanyol de futbol americà, ara han estat dos equips de bitlles catalanes, del club Termites de Llefià els que han arribat a l’elit d’aquest joc.

 

Aquest any, a causa de la pandèmia de la covid-19, el campionat català de bitlles ha tingut un format diferent. S’han compactat en dues les tres divisions que hi havia abans de l’aparició de la Covid.

 

La darrera jornada de primera divisió ha tingut com a resultat que el Termites de Llefià A, ha quedat en el tercer lloc de la primera divisió de les bitlles catanes i, al mateix temps, i el Club Termites C ha estat campió de la segona divisió en el que es considera com un resultat històric.

 

En el cas del Termites A, el seu tercer lloc permet que disputi la classificació final del joc de les bitlles que es jugarà entre els sis equips més destacats de Catalunya a Igualada el pròxim 6 de juny.

 

La lluita pel lideratge en les bitlles catalanes és la culminació d’aquesta afició que té a Badalona dos grans clubs, el Termites, de Llefià i el TK fusta, que té el seu àmbit en zones com Ca l’Arnús. De fet els noms tenen a veure amb una sana rivalitat entre ells: fusta i termites.

 

Una partida de bitlles catalanes consta de 9 tirades per jugador que es divideixen en tres rondes de tirades. A cada tirada es poden llançar d'un a tres bitllots. Es plantaran les bitlles en dues fileres de tres columnes separades entre elles tenint en compte que ha de poder passar el bitllot més gros sense tocar-les. La distància de tir serà d'11,5 metres per als homes i 9,5 metres per a les dones, a partir de quinze anys. Els més petits poden fer-ho de més a prop, segons la seva força. L'objectiu principal és fer Bitlla, tombar cinc de les sis bitlles. Això es premia amb deu punts, segons explica Joan Legua, president del club de Llefià.

Arrelats a LLefià

Precisament un dels aspectes més valorats és el fort arrelament d’aquest club a l’entorn del seu barri. El seu origen es remunta a dotze anys enrere. Als inicis es va vincular a la comissió de cultura de Llefià, i també a l’Associació de veïns de Sant Antoni de Llefià i a les activitats de Badasport.

A més de la participació en les lligues catalanes de bitlles el Termites ha volgut participar també en activitats ciutadanes, com la diada del Micaco de les festes de maig. També han fet moltes activitats a les escoles de Badalona amb la intenció de fer difusió d’aquesta pràctica que anys enrere havia estat a punt de desaparèixer. En aquesta línia de difondre aquest esport, el club de Llefià també ha fet préstecs a casals de gent gran.

En el vèrtex d’aquest esport hi ha la selecció catalana. Les bitlles ja es poden considerar recuperades. Tant que la selecció catalana competeix en la copa intercontinental amb, per exemple, equips de l’Equador i de Guatemala, on allà la pràctica es diu bowling six. En altres territoris aquesta pràctica esportiva té altres denominacions i reglaments també diversos, com són els bolos manchegos o el bolo leonés.


ACTUALITAT

13/09/21

foto-de-la-manifestacio-espontania-que-van-fer-els-esportistes-quan-es-va-tancar-el-pavello-de-sant-pep-foto-arxiu

El Club de Bàsquet Sant Pep es manifesta avui per reclamar una solució que permeti recuperar el seu pavelló

La marxa sortirà a les 19 hores de davant de la seu del club i farà parades a la Casa de la Vila i l’Edifici del Viver per criticar l’actitud de l’equip de govern del PP que governa Badalona
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

13/09/21

els-equips-joves-del-sant-pep-lideraven-la-manifestacio

Més d’un miler de manifestants exigeix al carrer una solució de futur pel pavelló del Sant Pep

La marxa ha comptat amb el suport d’entrenadors i jugadors que han dut el nom de Badalona arreu del món i també ha rebut la solidaritat de molts clubs esportius locals i de la resta del país
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

12/09/21

imatge-de-la-pancarta-que-van-destrossar-situada-a-la-rotonda-del-barri-de-la-salut

Desconeguts, probablement feixistes, destrossen la pancarta en honor de Salvador Allende a La Salut

Fonts del comitè cívic recorden que l’any passat ja es van robar tres pancartes de l’homenatge al Che Guevara
Llegir l'article complet
MEDI AMBIENT

11/09/21

els-impulsors-de-transformem-l-autopista-van-mes-enlla-de-projectes-com-el-soterrament-i-avisen-que-hi-ha-propostes-d-ampliar-carrils-foto-artxiu

Neix ‘Transformem l’autopista’ una iniciativa per cosir Badalona lluitant per una ciutat més verda i cohesionada

Diversos grups de ciutadans i d’entitats socials i defensores del medi ambient proposen transformar els 200.000 metres de la via ràpida en un bulevard que uneixi els barris i atenuï l’actual illa de calor
Llegir l'article complet