ACTUALITAT


L’Estat pot intervenir l’Ajuntament de Badalona pel greu retard amb què paga els proveïdors


L’informe de la Intervenció municipal afirma que no hi ha problema econòmic sinó de gestió i insta l’alcalde a adoptar les mesures que desbloquegin la situació


quadre-del-termini-de-pagament-als-proveidors-font-ajuntament-de-badalona-dades-obertes
 Quadre del termini de pagament als proveïdors, font Ajuntament de Badalona, Dades obertes


Tomeu Ferrer - 09/06/21         

twitter share   facebook share

L’Ajuntament de Badalona pot ser intervingut pels organismes corresponents de l’Estat si persisteix en les irregularitats que afecten el període de pagament als proveïdors. Això no ho diu l’oposició sinó un òrgan administratiu com és la intervenció municipal en l’informe presentat a la Junta de Govern i facilitat també als partits polítics amb presència municipal.

 

L’informe, demolidor, vincula el període de pagament als proveïdors, conegut com a Període Mitjà de Pagament (PMP) de l’ajuntament ha passat de 197,20 dies de l’octubre de 2020 a 210,20 dies l'abril de 2021. I si es mira el PMP global, que compta les entitats que depenen de la corporació, la xifra és més reduïda, a octubre de 2020 les factures es pagaven en 170,80 dies mentre que a abril de 2021 es paguen a 186,35 dies. En els dos casos es tracta del període on el govern local està en mans del conservador Partit Popular (PP).

 

Al final de l’informe, la intervenció fa unes conclusions que criden l’atenció. La més concreta, afirma que: 'L’Ajuntament de Badalona es troba amb incompliment del principi de sostenibilitat financera, en trobar-se en un greu excés del període mitjà de pagament i des de fa molt de temps'. Abans l’organisme municipal recorda que l’excés en el PMP ja va ser comunicat el 29 d’abril de 2019 i un dia després a la direcció General de Política Financera, Assegurances i Tresor de la Generalitat de Catalunya, d’acord amb l’article 18.5 de la LO 2/2012.

 

Arribat a aquest punt, Intervenció emet una opinió segons la qual: «l’Ajuntament es troba en el perill de caure en aquesta situació –intervenció oficial-- i, encara que no hi ha problema de tresoreria, sinó al contrari, ja que el mes de maig s’ha tancat amb més de 184 milions d’euros d’estat de Tresoreria, la imatge davant dels bancs es pot perjudicar molt, tot tenint en compte que Banc de Sabadell ja ha mostrat la seva preocupació per aquest extrem, tal com s’ha informat ja a l’Alcaldia».

 

La situació esmentada té efectes negatius per al conjunt de la ciutadania, ja que el fet que tot i haver-hi un excedent de caixa de 184 milions d’euros, això no obsta perquè s’hagin de pagar interessos de demora per les factures que l’ajuntament paga fora temps, els poc més de dos-cents deu dies que destaca l’informe.

 

En la consideració setena de l’informe d’Intervenció s’afirma textualment: «el problema de l’incompliment no és una manca de recursos, sinó un greu problema de gestió que té l’ajuntament, i cal que l’alcalde estableixi els mecanismes necessaris per capgirar aquesta situació, per totes les greus conseqüències que pot tenir».

 

Inversions en dubte

 

El document esmentat cau com un gerro d’aigua freda un dia després que l’equip de govern del Partit Popular, amb el suport del PSC, hagi aprovat en ple un pressupost d’inversions valorat en 78 milions d’euros. En aquest sentit l’oposició contraposa la consideració que difícilment es podrà tirar endavant aquest projecte inversor quan es demostra que l’ajuntament no paga a l’hora i corre perill de ser intervingut.

 

Precisament el PSC en una piulada del seu portaveu, Ruben Guijarro afirmava: 'Fa mesos que avisem que el govern del PP fa aigües. El col·lapse és total. Que l'Estat es pugui plantejar intervenir l'ajuntament és un fet sense precedents i gravíssim. Si Albiol no en sap que ens ho digui. Segones parts mai van ser bones'.

 

Guanyem afirma que pagava en vuitanta-vuit dies

 

Les reaccions polítiques a l’informe són variades. Guanyem Badalona en comú, destaca en una piulada que l’empitjorament en el termini de pagament dels proveïdors es va produir arran de la moció de censura presentada contra l’alcaldessa Dolors Sabater en el tercer trimestre de 2018. Fins aquell moment les factures es pagaven a vuitanta-vuit dies.

 

Sense roba d’estiu per a la Guàrdia Urbana

 

Per la seva banda, Juan Fernández, regidor d’Hisenda del Govern del PP, diu que la situació es va agreujar des del 2017 quan l’alcaldessa Maria Dolors Sabater va decidir 'aturar pagament de factures de contractes caducats. El 40% del deute de 30 M€ són serveis de neteja municipals que pagarem aviat', ha assegurat.

 

La tardança en el pagament de factures afecta tota la gestió municipal. Un exemple en aquest sentit el trobem en un comunicat del sindicat majoritari a la Guàrdia Urbana SFP-FEPOL, que denuncia que ben entrat el juny no s’ha proporcionat roba d’estiu a la Guàrdia Urbana. I el que és pitjor, les dones del cos encara no han rebut la corresponent armilla antibales.


ACTUALITAT

11/06/21

l-equip-de-professionals-de-la-sanitat-publica-que-han-tirat-endavant-la-nova-tecnica-pionera-a-catalunya-foto-hospital-germans-trias

Un equip de cirurgians de l’Hospital Germans Trias implanta la primera pròtesi mitral transcatèter de Catalunya

La intervenció per corregir la insuficiència mitral es realitza amb una incisió de set centímetres que no requereix parar el cor ni utilitzar circulació externa
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

11/06/21

manifestacio-de-les-victimes-de-l-incendi-del-gorg-foto-arxiu

L’ajuntament comunica a 40 afectats per l’incendi del Gorg que han de deixar els albergs que els acollien

Des del consistori s’afirma que els fons econòmics facilitats per la Generalitat s’estan esgotant i que cal prioritzar donant suport als més vulnerables
Llegir l'article complet
ESPORTS

08/06/21

components-dels-equips-de-termites-celebrant-la-participacio-a-la-final-catalana-de-bitlles-foto-termites-llefia

El club badaloní Termites de Llefià queda en cinquè lloc de la final del 26è campionat de bitlles catalanes 

La federació guardona el José Garcia com a jugador més veterà, destaca també la participació d’Elisenda Gálvez com a única dona en l’elit de l’esport tradicional català, mentre que Fernando Gómez va ser premiat com el millor jugador de la segona divisió
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

05/06/21

un-grup-de-veins-protesten-davant-del-local-on-es-preten-obrir-el-bingo-a-llefia-foto-av-sant-antoni

La cassolada dels veïns de Llefià contra l’obertura d’un bingo al barri insta l’ajuntament a complir amb la moratòria aprovada en el ple

Just un dia abans l’Hospitalet de Llobregat havia decidit aturar un any la instal·lació de nous negocis de joc mentre s’endureix la normativa local
Llegir l'article complet