ACTUALITAT


L’equip de Govern durà al ple del 27 de juliol la suspensió un any de llicències d’obertura de bingos i locals d’apostes a Badalona


Els veïns i veïnes de Llefià volen participar en aquest procés que s’obre amb la moratòria que ha de fixar amb claredat les condicions exigibles per a obrir locals de joc a la ciutat


concentracio-de-veins-davant-del-local-on-es-volia-obrir-un-bingo-foto-arxiu
 Concentració de veïns davant del local on es volia obrir un bingo foto: arxiu


Tomeu Ferrer - 14/07/21         

twitter share   facebook share

L’equip de govern de l’Ajuntament de Badalona finalment ha escoltat el clam ciutadà i durà al ple del 27 de juliol vinent la suspensió durant un any de l’atorgament de llicències per a les activitats relatives als jocs d’atzar i sales d’apostes. Suspendre noves llicències era la reclamació que durant molts mesos han sostingut les associacions de veïns i veïnes de Llefià i altres barris a la qual finalment, de gust o per força, s’ha plegat el PP de Badalona.

 

Fonts de la plataforma Llefià stop cases d’apostes, anuncien que faran un comunicat amb la seva opinió detallada. Tot i això en declaracions a L’Independent de Badalona, han manifestat que l’important és ara aprofitar l’any de moratòria per treballar unes ordenances municipals que deixin clares les condicions que s’han de complir en cas que es vulguin obrir instal·lacions d’aquest tipus a la ciutat. En aquest sentit reclamen també que els veïns i veïnes puguin participar en el procés de definir quines han de ser les condicions a complir per obrir centres de joc a la ciutat.

 

Precisament, segons l’ajuntament l’objectiu d’aquesta suspensió és fer un replantejament i una ordenació dels establiments de joc on es realitzen apostes a la ciutat, tenint en compte que en l’actualitat Badalona, segons el butlletí municipal, «en l’actualitat Badalona no compta amb un nombre elevat d’aquest tipus d’establiments.»

 

La decisió municipal té com a taló de fons la forta mobilització dels veïns i les veïnes del barri de Llefià. Ja l’abril passat es van iniciar les protestes. Les entitats de barri es van activar l’abril passat manifestant-se contra la instal·lació d’un bingo al carrer Alfons XIII, 364-366. L’operació, que es va conèixer tres setmanes abans, de manera gairebé casual, va suscitar una forta oposició, perquè el negoci se situaria a prop de centres escolars, en un lloc on viuen persones treballadores, molt afectades per la precarietat i també perquè el bingo estaria molt proper a altres establiments on també es fomenten el joc i les apostes, cosa que podria disparar la ludopatia. Per això entenien que a Badalona caldria una moratòria a noves obertures de negocis de joc i apostes.

 

El lloc on es vol instal·lar el negoci de joc són uns baixos i estan a tocar de porteria del bloc. El local té una superfície de 1.200 metres quadrats. En la finca hi ha una mena de pati de veïns que originalment podia contenir gronxadors i espais infantils, tot i que ara no hi ha aquests equipaments. L’edifici el va fer la constructora Núñez i Navarro i se situa a prop de l’antiga carretera de València, i pròxim del barri de Sant Roc.

 

A falta d’informació oficial els veïns van descobrir que la tramitació del nou bingo s’ha fet a nom del Grup Rodríguez Villar, i que la petició a la Generalitat de la llicència i el projecte l’hauria fet una empresa del mateix grup amb el nom Posbintra.SA.

 

A Llefià la plataforma contrària al bingo sempre ha explicat que el consistori podia condicionar l’aprovació del permís d’obertura al compliment de condicions, com fixar una distància mínima respecte a centres escolars, casals de gent gran i llocs en els quals una casa d’apostes es consideri que pot afectar negativament els veïns, joves i grans. Mesures com les esmentades s’han decidit ja per part de l’Ajuntament de Barcelona, on no es podia obrir un bingo o una casa d’apostes a menys de 400 metres d’un centre escolar, o a 500 d’una biblioteca. Més tard, Barcelona va aprovar també una moratòria.

 

La primera reacció per part de l’ajuntament a les protestes dels veïns i veïnes, a la qual es van sumar fins a 34 entitats de la zona, va ser afirmar que la competència per autoritzar l’obertura d’un bingo era de la Generalitat.

 

Més tard la Generalitat va explicar als afectats que el seu paper es limita a dictaminar si la petició és correcta, però que qui ha de donar el vistiplau al projecte és el consistori, en aquest cas el de Badalona.

 

Els veïns es van entrevistar buscant una solució amb el regidor de districte i van arribar a parlar amb l’alcalde de la ciutat, Xavier Garcia Albiol. Aquest va arribar a enviar comunicats als veïns de la zona on mostrava la impotència del consistori per aturar el projecte de bingo i vinculava el permís amb la Generalitat.

 

Cal dir que la resta de forces polítiques amb representació local van entendre la posició dels veïns, van presentar una moció que es va aprovar per unanimitat que instava a la declaració de la moratòria d’almenys un any per a obertures de bingos i sales de joc a Badalona.

 

La ciutadania de Llefià i també d’altres barris de Badalona no es va conformar i van endegar una sèrie de mobilitzacions com assemblees obertes i cassolades que s’han repetit durant setmanes.

 

Albiol: 'no tenim moltes sales d’apostes'

 

Fruit, potser de la insistència dels veïns o de la manca d’alternatives el consistori ha fet públic que el 27 de juny es debatrà la moratòria llargament demanada pels veïns. Això no obstant, l’alcalde manté la seva reticència a aturar l’obertura de nous locals d’apostes: Per a l’alcalde de Badalona, Xavier Garcia Albiol: “tot i que en aquests moments no tenim moltes sales d’apostes a la ciutat, si s’aprova en el Ple aquesta suspensió ens permetrà disposar de tot un any per fer un replantejament de la situació dels establiments de jocs d’atzar a Badalona i treballar en la seva ordenació”.

A l’hora de tancar la notícia, Guanyem Badalona ha emès una piulada on afirma: 'UNA VICTÒRIA.— El govern del PP d'@Albiol_XG claudica davant la mobilització veïnal i popular contra el bingo de #Llefià #Badalona. Quan afirmaven que no podien negar el permís no deien la veritat. Aquest cop, no s'han pogut imposar. Guanyarem!'

 

 


TEATRE I MÚSICA

26/11/21

un-moment-de-l-actuacio-de-musica-i-pintura-foto-independent-de-badalona

Mozart i l’òpera del seu temps, inspiren la pintura de Judith Themistanjioglus als dijous del Conservatori

La sonoritat dels instruments i el 'divertimento' de la música han inspirat en directe la mà de la pintora badalonina
Llegir l'article complet
ESPORTS

26/11/21

guanyadores-i-guanyadors-de-la-cursa-de-reguliatat-del-centre-excursionista-de-badalona-foto-independentbdn

Àngels Giménez i Flora Abril dobles campiones de la 66a cursa de la regularitat del Centre Excursionista de Badalona

En la prova també ha estat guardonada la parella formada per Manel Rega i Francisco Javier Ruíz
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

25/11/21

un-grup-de-ballarines-de-l-assaig-ha-fet-un-espectacle-en-el-qual-es-mostra-la-por-i-preevencio-amb-la-qual-les-dones-s-anfronten-a-lavida-quotidiana-foto-independent

Badalona diu ‘no’ a qualsevol violència contra les dones i si a la seva llibertat plena

Un acte a la plaça de la Vila serveix per presentar la coordinadora 25N, en el dia que reivindica la fi de les agressions de tota mena contra les dones
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

24/11/21

foto-d-una-tallada-de-llum-d-inicis-del-2021-a-sant-roc-foto-arxiu

Amb l’arribada del fred es produeix la primera apagada massiva de llum a Sant Roc

La plataforma Sant Roc som Badalona pregunta on són els equips de treball promesos per Albiol l’any passat per buscar solucions als talls d’electricitat als barris de la ciutat?
Llegir l'article complet