CULTURES


Can Casacuberta, una biblioteca tancada durant més d’un any, davant de l’etern i imprecís retorn a la ‘normalitat’


Escepticisme ciutadà davant l’enèsim anunci de l’alcalde Garcia Albiol, que afirma que les reparacions de l’equipament cultural estaran enllestides ‘cap a la tardor’.


les-portes-de-can-casacuberta-segueixen-tancades-despres-de-mes-d-un-any-foto-tomeu-ferrer
 Les portes de Can Casacuberta segueixen tancades després de més d'un any foto: Tomeu Ferrer


Carla Quintana - 20/07/21         

twitter share   facebook share

La biblioteca Can Casacuberta fa més d’un any que resta totalment tancada. Però els seus problemes fa més de cinc anys que s’arrosseguen. Una primera dotació econòmica per fer reparacions es va aprovar l’any 2016, després han passat els mandats del PP, el PSC i el PP per segon cop sense que s’abordés el problema, cosa que afecta negativament el Centre de Badalona i milers d’estudiants i veïns que han perdut a la pràctica un equipament cultural imprescindible per a la ciutat.

 

És ben sabut que l’alcalde de la ciutat, Xavier Garcia Albiol, gaudeix interactuant davant les càmeres i mai deixa passar l’oportunitat d’aconseguir una atenció mediàtica favorable. Però, després de més d’un any i mig amb la Biblioteca Central Urbana tancada, els focus veïnals i institucionals ja començaven a pensar en la urgència de reobrir. I el govern municipal n’era conscient. Potser per això, Albiol va presumir, en declarar que les obres de reparació i condicionament de la Biblioteca de Can Casacuberta i l’Espai Betúlia, costaran uns 315.000 euros, i es faran per tal de “dignificar i poder tornar a obrir aquest equipament sense que hagi de tancar de manera intermitent per diversos problemes i deficiències com succeïa abans”, expressava l’alcalde el darrer set de juliol pels serveis de premsa de l’Ajuntament de Badalona.

 

El PP va tornar a prendre possessió de l’alcaldia badalonina arran de la dimissió accidentada d’Àlex Pastor, el maig del 2020. Com és evident, al principi de qualsevol legislatura les promeses polítiques es disparen, per acabar esdevenint arraconades i oblidades amb el pas del temps. I és que, durant aquell mes de maig, el primer tinent d’alcaldia de l’Àmbit d’Hisenda i Serveis a les Persones, Juan Fernàndez, es va afanyar a explicar que les obres en Can Casacuberta “permetrien donar una solució definitiva als problemes de climatització que la instal·lació arrossegava”, raó per la qual, les actuacions de reparació es van iniciar ‘suposadament’ l’1 de juny del 2020.

 

Suposadament, perquè, segons fa saber la presidenta de l’Associació de Veïns del Centre, Conxita González, “fa relativament poc que els veïns de la zona veuen que s’estiguin fent obres a la biblioteca”. Es tracta d’una especulació popular que pren força, en sumar, també, la manca de transparència del nou Govern actual, que no ha informat les associacions veïnals ni als ciutadans sobre com estaven avançant les obres d'arranjament en aquest últim any. De fet, la regidora amb competències en Educació, Cultura i Joventut, Amanda Feria —que va acompanyar a l’alcalde la setmana passada en la seva visita a la biblioteca—, va refusar respondre a les preguntes de L’Independent de Badalona per tal d’esclarir aquest assumpte.

 

En la compareixença de l’alcalde i la regidora es va incidir de nou en què les obres de reparació i reforma de Can Casacuberta, s’estaven centrant en la substitució del sistema de climatització, ja que les calderes eren el principal inconvenient. En el projecte de renovació de la biblioteca, es van contemplar, a més, “les reparacions a la coberta per evitar filtracions d’aigua, l’adequació de la instal·lació als sistemes contra incendi, la reconversió del muntacàrregues en un ascensor accessible, les reparacions de les portes i altres actuacions com ara millora de punts de llum o l’augment dels punts d’endolls per facilitar als usuaris la connexió als ordinadors portàtils”, tal com va informar l’Ajuntament de Badalona.

 

Segons fonts veïnals, les obres de millora i remodelació arriben massa tard, perquè Can Casacuberta pateix des de fa més de cinc anys problemes relacionats amb el manteniment dels seus equipaments. Si més no, en els pressupostos participatius de novembre del 2016, el Govern de Guanyem Badalona en Comú, hi va destinar 160.000 euros per aplacar les deficiències de les seves infraestructures. Seguint en aquesta direcció, l’exregidor de l’Àmbit de Serveis a les Persones i Seguretat del següent govern del PSC, Jordi Subirana, va ser el responsable fins a finals de juny del 2019 del servei d’Obres, Projectes i Manteniment de l’Ajuntament. I va confessar, que, respecte de la biblioteca, “no van poder fer una inversió en acaballes de la legislatura, justament, quan el sistema de climatització va acabar per petar definitivament, poc després”. Però el PSC va tornar a ser reelegit en les eleccions de juny del 2019, i va ser al desembre quan la Diputació de Barcelona va ordenar el tancament de Can Casacuberta per problemes de seguretat. Tot i que la biblioteca es va reobrir el gener del 2020, després d’una reparació “exprés”, que va ser acompanyada d’una allau de crítiques sindicals.

 

I finalment, amb l’adveniment de la pandèmia, van quedar paralitzats tots els plans d’arranjament previstos. Si bé, és cert que el PP ha disposat del temps suficient per intentar donar una sortida decent aquesta situació, “ja que podria haver emprat partides pressupostàries anteriors per tal d’agilitzar les reparacions”, proposava l’exregidor del govern del PSC, Jordi Subirana. En canvi, l’equip de govern conservador del PP, ha optat per la perllongació d’unes mesures pal·liatives ja aplicades des del juny del 2020, com serien: l’ampliació dels horaris de la Biblioteca de Canyadó-Casagemes i del Centre d’Estudis del Carme. I és que, amb l’excusa de la pandèmia, sembla que l’Executiu local s’ha volgut supeditar a les limitacions sanitàries per deixar de banda la qüestió de la biblioteca.

 

 


Afectacions als estudiants

 

Mentrestant, amplis sectors de la ciutadania s’han vist afectats durant aquest llarg termini. Per exemple, l’estudiant de l’Escola Cultural, Meritxell Aldariz, va trobar a faltar que no estigués oberta de cara a la Selectivitat, ja que, se li va fer “molt pesat no poder combinar les hores d’estudi entre casa seva i Can Casacuberta”, ens aclaria l’alumna de segon de Batxillerat. No obstant això, també s’han vist notablement perjudicats altres grups socials que feien servir l’equipament cultural habitualment: des dels nens més petits que acudien per participar en les activitats lúdiques, fins a la gent adulta i gran que passava el seu temps de lleure llegint en la biblioteca.

 

El futur de la Biblioteca Central Urbana

 

Des d’una eterna anormalitat exemplificada en el tancament, es fa palès, doncs, que Can Casacuberta personifica el cas de l’etern retorn a la ‘normalitat’. I és més que possible, que l’empenta final per al seu procés de reactivació es degui al pressupost d’inversions (2021-23) aprovat el passat mes de maig, pel Govern de Badalona i el Grup Municipal del PSC. Sorprenentment, es van destinar 4.600.000 d’euros a l’àrea de Cultura, incloent-hi un paquet econòmic important pel que fa al manteniment de les biblioteques.

 

Arribats a aquest punt, els ciutadans poden tenir la impressió que els polítics estan començant a revertir la poca sensibilitat que han tingut envers les biblioteques, i per extensió, envers els ciutadans que han estat privats dels seus equipaments i serveis bàsics durant més d’un any. D’ara endavant, com a ciutat, Badalona hauria de replantejar-se el paper que vol que tinguin les biblioteques, i no permetre una altra incidència de tan gran moratòria com aquesta. A partir d’ara, el Govern hauria d’informar més efectivament als seus habitants sobre com s’efectuarà el procés d’obertura de Can Casacuberta. I assegurar, conjuntament amb la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona, un seguiment i un vetllar constant per tota la resta.

 

image1
TEATRE I MÚSICA

26/11/21

un-moment-de-l-actuacio-de-musica-i-pintura-foto-independent-de-badalona

Mozart i l’òpera del seu temps, inspiren la pintura de Judith Themistanjioglus als dijous del Conservatori

La sonoritat dels instruments i el 'divertimento' de la música han inspirat en directe la mà de la pintora badalonina
Llegir l'article complet
ESPORTS

26/11/21

guanyadores-i-guanyadors-de-la-cursa-de-reguliatat-del-centre-excursionista-de-badalona-foto-independentbdn

Àngels Giménez i Flora Abril dobles campiones de la 66a cursa de la regularitat del Centre Excursionista de Badalona

En la prova també ha estat guardonada la parella formada per Manel Rega i Francisco Javier Ruíz
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

25/11/21

un-grup-de-ballarines-de-l-assaig-ha-fet-un-espectacle-en-el-qual-es-mostra-la-por-i-preevencio-amb-la-qual-les-dones-s-anfronten-a-lavida-quotidiana-foto-independent

Badalona diu ‘no’ a qualsevol violència contra les dones i si a la seva llibertat plena

Un acte a la plaça de la Vila serveix per presentar la coordinadora 25N, en el dia que reivindica la fi de les agressions de tota mena contra les dones
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

24/11/21

foto-d-una-tallada-de-llum-d-inicis-del-2021-a-sant-roc-foto-arxiu

Amb l’arribada del fred es produeix la primera apagada massiva de llum a Sant Roc

La plataforma Sant Roc som Badalona pregunta on són els equips de treball promesos per Albiol l’any passat per buscar solucions als talls d’electricitat als barris de la ciutat?
Llegir l'article complet