Un nou paradigma.

Mari Carmen Lozano Pareja

Llicenciada en Filosofia i Lletres

Un nou paradigma.


twitter share   facebook share

El món està canviant i un munt d’incògnites s’obren sota el cel. Abans la crisi del Covid-19, el món estava enfrontant-se a la gran amenaça del canvi climàtic. El coronavirus com introducció del desordre mediambiental actual posa de relleu tot un seguit d’elements que empitjoren la situació del planeta a nivell mundial: la desforestació, la pèrdua d’accés a l’aigua dolça, l’extinció d’espècies, l’escalfament global del planeta, l’augment de la població humana... El benestar humà es veurà seriosament afectat sinó aturem la contaminació de les nostres ciutats: industrialitzades i contaminants. El temps de progrés s’esgota.

Segons l’Organització Mundial de la Salud (OMS) cal posar en valor els beneficis que representa el model circular per a la salut, a través de la reducció dels impactes ambientals; instal·lar l’economia circular com el nou model tecnoeconòmic que permetrà crear noves empreses i treballs de qualitat per poder fer front al canvi climàtic. Un nou pacte verd i global que promogui l’electrificació de tots els sectors energètics, que incentivi la construcció d’infraestructura solar, eòlica i hídrica. Un pacte verd que combatrà la contaminació plàstica, que preservi la biodiversitat i, avanci cap a un planeta saludable.

Soms espectadors d’un nou paradigma que ens obligarà a re imaginar i actualitzar l’actual model econòmic i la nostra manera de fer i consumir amb les noves condicions del segle XXI, que incorporarà a la societat, al medi ambient i a les noves tecnologies de la 4 revolució industrial, un seguit de canvis a nivell productiu, energètic i humà. La 4ª revolució industrial implicarà un recanvi tecnològic i un canvi d’època: noves formes de relació entre les persones, de viure, de pensar i de treballar. Ens acomiadem del romanticisme decimonònic per passar a ser un fluix de dades amb consciència controlada?

Anem cap a un nou món on el desenvolupament de la tecnologia (la impressió 3D, la robòtica, l’acceleració de la tecnologia en la llar -el internet de les coses-, la realitat virtual, la computació quàntica, la manipulació genètica i la intel·ligència artificial) augmentarà de manera desmesurada. Un nou paradigma que marcarà un abans y un després en els usos i costums davant les noves tecnologies. Un nou escenari on els éssers humans podrem trobar-nos, regenerar-nos, créixer o transformar-nos; noves formes per informar, produir, divertir-se, comprar... Un nou paradigma digital que embriaga i enlluerna.

La pandèmia ens ha obligat a fixar la mirada més enllà del virus: el nostre entorn més immediat, la mobilitat de les ciutats, la necessitat de tractar a l’univers com quelcom que es comunica amb nosaltres, repensar els valors sobre els que s’havia aixecat la fràgil civilització humana, adaptar-nos a una nova realitat en constant canvi, i davant d’aquest processos metamòrfics haurem d’aturar-nos, al menys un instant, per reflexionar quin seran els valors ètics que ens continuaran mobilitzant com a éssers humans, que volem viure en un món de pau, amor, justícia i sostenibilitat.

 

central-termica-de-sant-adria-de-besos-foto-viquipedia

Jorge Fabra Utray

Membre fundador d'Economistes Enfront de la Crisiconcentracio-ciutadana-per-la-tragedia-de-l-incendi-de-la-nau-del-gorg-foto-arxiu

Sindicat de Llogateres de Badalona , Plataforma Afectats per la Crisis (PAC) Badalona, Badalona pel Clima, Plataforma Badalona Acull, StopMaremortum Badalona, Grup Local Badalona de Som Energia Cooperativa, PAH Badalona, Els Verds de Badalona, Solidaritat Obrera, CGT Barcelonès Nord, Plataforma Sant Roc Som Badalona, Casal d'amistat amb Cuba de Badalona, CDR Badalona, Associació Cultural L'Independent de Badalona, Plataforma Antifeixistes Badalona,Casal Antoni Sala i Pont, Aliança contra la pobresa energètica (APE, Observatori ciutadà municipal de Badalona Marea pensionista Badalona