La urgència d’un projecte de ciutat unitari per Badalona

Nora San Sebastián

Enginyera industrial i regidora de Guanyem Badalona

La urgència d’un projecte de ciutat unitari per Badalona


twitter share   facebook share

L’impacte econòmic de la pandèmia anuncia per a Badalona una profunda crisi social i econòmica. Tots els estudis preveuen que Badalona patirà una de les caigudes més importants en tots els indicadors de benestar, començant per les dades sobre els llocs de treball. La nostra ciutat rebrà un dels impactes més forts d’aquesta crisi i, en canvi, tenim el municipi que menys recursos dedica a fer-hi front.

 

Tot això pot tenir conseqüències devastadores llevat que hi hagi un canvi dràstic en les maneres de governar la ciutat i en les prioritats de qui ens governa. Les polítiques del PP de Garcia Albiol ens aboquen a una situació en què aquestes previsions es faran realitat, dins un escenari de confrontació entre veïns davant l’escassetat de recursos. Uns recursos que hi són, però que es neguen. I una mena de confrontació de la qual aquest govern del PP, aquest producte de la FAES que ens governa, en treu rèdit propagandístic. En això es caracteritza el seu programa per a Badalona.

Del temporal Glòria a l'extrema dreta

I és que portem un any terrible a Badalona, des del temporal Glòria fins al retorn de l’extrema dreta al govern de la ciutat; passant per la COVID-19, la nefasta gestió del PSC i l’esperpèntic final de l’alcalde Pastor. Una combinació de desastres naturals i episodis de veritable vergonya aliena.

Fa pocs dies que el PP i el PSC, els partits que més temps han governat Badalona, han pactat un pressupost d’inversions continuista i de curta mirada, sense pla de reactivació. Una olímpica operació de propaganda que divergeix del rumb d’ajuntaments similars i poblacions veïnes, i que no respon a les necessitats reals de la gent. Amb una administració la ineficiència de la qual ja els va bé per justificar la seva política antipopular. En aquest sentit, és molt revelador que el govern del PP no hagi engegat cap de les propostes de la Comissió de Modernització de l’Administració del nostre Ajuntament. Aquest és el seu model.

 

La solució a aquest torn de partits, a aquest continuisme, a aquest impàs passa per la construcció d’una alternativa amb un programa, un model, un projecte al servei de les necessitats reals dels veïns i les veïnes de Badalona. Una alternativa unitària en clau republicana per a Badalona, amb una visió estratègica que prioritzi el bé comú, la cultura, els drets civils i les llibertats.

 

Que engegui un pla d’ajuda als veïns i veïnes que pateixen aquesta crisi, que reactivi l’economia tot vetllant pel que és públic. Amb un programa unitari, un programa de democratització, de sanejament, de millora dels serveis públics, de potenciació dels serveis socials i de restauració del bon govern de la ciutat. Que tracti els problemes de fons, alguns dels quals només es poden solucionar a mitjà i llarg termini. Que posi al centre les persones, no només com a subjectes passius sinó com a part activa del canvi que Badalona necessita. Que estableixi consensos amplis tant amb el conjunt de grups polítics com amb la societat civil.

 

Per anar més enllà de la mera oposició de models que viu la ciutat urgeix la construcció d’un projecte de ciutat unitari per Badalona, un projecte de masses, republicà, transformador i engrescador. Un projecte republicà fort i transversal que deixi enrere dècades de governs del PP i el PSC centrats en l’especulació i el clientelisme. Un projecte que posi al centre les persones per construir un model de ciutat en positiu que valori la nostra història, garanteixi igualtat d’oportunitats i tingui cura de la seva gent.