En periodisme hi ha una dita que afirma: 'hi ha mentides, grans mentides i estadístiques'. Si parlem de Badalona podríem adaptar-la afirmant que: 'hi ha mentides, grans mentides i enquestes'. Però això no és cert, perquè no estem parlant d'enquestes, sinó d'una altra cosa.
Això ho dic perquè els mitjans de l'òrbita del conde de Godó han esbombat el matí de dijous una autoanomenada enquesta segons la qual el PP d'Albiol manté els 11 regidors que té a la ciutat. ERC seria la segona força amb 7 regidors. El PSC quedaria amb 5 regidors. Badalona en Comú en mantindria els 2 que té i Junts milloraria fins a obtenir dos seients al ple municipal. Guanyem perdria els quatre regidors que té actualment.
Com diu l'adagi, l'enquesta de veritat la sabrem el dia de les municipals, no cal preocupar-se!
Anem a pams. Un amic m'avisava a primera hora del fet que allò que es ven com a enquesta, és a dir, un treball en el qual s'entrevista un nombre determinat de persones seguint criteris estadístics per tal que el resultat sigui representatiu de l'opinió pública en un moment determinat, no té res a veure amb una enquesta. És una altra cosa.
Segons la informació del mitjà que se n'ha fet ressò, no és una enquesta, és el resultat d'un panell en el qual es consulta l'opinió de 800 persones. Aquestes persones s'inscriuen voluntàriament mitjançat la pàgina web i responen les preguntes que els formulen. No hi ha aquí cap criteri de proporcionalitat, ni repartiment d'edats ni d'estrats socials. Qui ha volgut opinar ho ha fet, sense cap més filtre.
El mecanisme del panell faria possible que centenars de fans d'un grup polític o una persona política es posessin d'acord per votar i tombar el resultat cap a una banda o altra. M'agradaria veure segons quines pàgines de xarxes socials de Badalona per entendre el resultat!
Perquè no em diguin que soc parcial, jo, poc avesat a participar en operacions com aquesta, he rebut més d'un cop missatges de coneguts que m'insten a votar una determinada enquesta d'àmbit català, espanyol o europeu, per aconseguir influir en l'opinió pública sobre una determinada qüestió.
Parlar d'enquestes i de Badalona m'acostuma a posar alerta. Tinc fresc l'últim cas. La Vanguardia va publicar fa uns mesos una suposada consulta demoscòpica de la qual es desprenia una aprovació majoritària de la tasca de govern de Xavier Garcia Albiol. La informació del diari del conde de Godó afirmava que les dades eren fruit d'una enquesta municipal. Davant del rebombori que es va causar i després d'algunes vacil·lacions, des del PP de Badalona es va admetre que l'enquesta l'havia feta i pagada el mateix partit polític, cosa que explicaria (això ho afirmo jo) els resultats tan positius cap a la seva activitat municipal.
Bé, doncs la rectificació respecte de l'origen de l'enquesta mai s'ha pogut llegir a la Vanguardia. Igual que aquest diari no va publicar la fi de la Primera Guerra Mundial perquè havia venut la portada a un anunciant, no ha reconegut l'errada, fruit potser del fet que s'hagués empassat una filtració interessada. M'agradaria saber si a les facultats de periodisme es considera que no rectificar incrementa la credibilitat d'un mitjà informatiu.
I ara un parell de cites que poden ajudar els lectors quan llegeixin, escoltin o vegin les notícies a qualsevol mitjà. 'Notícia és allò que algú --afegeixo jo-- amb poder, no vol que se sàpiga, la resta són relacions públiques', Georges Orwell.'Quan es va descobrir que la informació era un negoci, la veritat va deixar de ser important'. Aquestes paraules corresponen al poeta, periodista i assagista polonès, Ryszard Kapuściński. 'Si no esteu previnguts davant dels mitjans de comunicació, us faran estimar l'opressor i odiar l'oprimit', Malcom X, activista pels drets de la minoria negra als Estats Units.
I una informació final, la suposada enquesta la publica un digital barceloní que comparteix president amb Crónica Global un altre digital que és el soci català de 'El español' un diari dirigit per Pedro J. Ramírez.