La reparació dels poliesportius, el cànon de la copa del rei i el servei públic a badalonins i badalonines

Tomeu Ferrer

Periodista

La reparació dels poliesportius, el cànon de la copa del rei i el servei públic a badalonins i badalonines


twitter share   facebook share

L’alcalde de la ciutat, Rubén Guijarro, va voler donar solemnitat a l’acte pel qual la Diputació de Barcelona atorgava 1,5 milions d’euros per a les obres de millora i manteniment d’instal·lacions esportives a Badalona.

 

Aprofitant l'avinentesa el batlle va avançar que l’ajuntament demanarà ajudes valorades en vuit milions d’euros, del programa next generation de la Unió Europea, per afrontar les reparacions i millores necessàries per reobrir la piscina municipal Mireia Belmonte, i del camp de bàsquet d’Ausiàs Marc.

 

Guijarro, en un estil molt seu, va evitar donar detalls de quines seran les instal·lacions municipals que rebran les millores, ni cap concreció sobre quines seran les obres que es faran a cada lloc. Ha remès a noves presentacions que es podrien fer a partir de setembre.

 

Preguntada l’associació de clubs de bàsquet de Badalona, interlocutors naturals d’aquest projecte, respon que tampoc se li ha facilitat informació.

 

Davant del plantejament fet per l’edil badaloní, personalment tinc dubtes que passo a expressar. Les ajudes Next generation poden ser a fons perdut o en forma de crèdit, l’alcalde no ho ha aclarit. Si fossin préstecs, tot i que tous, caldria pagar interessos, a més de retornar el principal.

 

Badalona té un romanent de tresoreria, diners a la caixa, que l’any 2021 ascendia a 150 milions. Per tant, usar aquests diners sortiria més barat a la ciutat que tirar de crèdit, per molt europeu que sigui.

 

Fer servir els diners propis tindria un efecte positiu que no es pot negligir: la rapidesa en l’execució de les obres. Badalona pateix la vergonya de tenir tancada la piscina pública Mireia Belmonte, que fa anys que va amb una sabata i una espardenya. Igual passa amb el poliesportiu de la plaça Països Catalans. Demanar l’ajut europeu suposa entrar en un laberint burocràtic que segur que retardarà el procés d’endegar les obres. A això cal sumar la tradicional lentitud de la màquina administrativa municipal. El resultat seria, doncs, tardar més a fer les reformes i que aquestes surtin més cares. Els ciutadans serien els perjudicats per aquesta decisió, sinó hi ha altres motius que l’alcalde no ha explicat.

 

I tornant a les obres a realitzar als diferents poliesportius de Badalona, l’alcalde només va dir que tots estarien llestos a l’inici de la final de la copa del rei de bàsquet. Com no sabem quants es repararan, segur que els que s’hagin acabat estaran bé, tampoc sabem si hi haurà camps que quedin per millors temps. A més, no sembla que el pla municipal tingui en compte situacions sagnants com la del Club Sant Josep, sense pistes i amb l’arquebisbat amatent al pilotasso.

 

L’oblit de l’IVA

 

Com l’alcalde quan parla sobrevola a gran altura els temes, no concreta o ho fa de manera ambigua. Així, en parlar del rendiment d’aconseguir el cànon de la copa del rei per a la ciutat, el va xifrar en 1,7 milions, cosa que va comparar amb els 1,5 milions aconseguits de la diputació, per indicar que l’operació és molt clara. Això no obstant, l’alcalde es va oblidar d’un detall: als 1,7 milions del cànon cal afegir l’IVA, del 21% per a esdeveniments esportius professionals, cosa que fa ascendir el cost fins a 2,057 milions. Es pot considerar una variació petita, però l’increment és de 257.000 euros.

 

En resum, cal més transparència i celeritat perquè la ciutadania de Badalona es mereix tenir com més aviat millor unes instal·lacions en bon estat. Qualsevol fre al pla de millores o retard per motius burocràtics ho pot posar tot plegat en perill, si tenim en compte la variant del caos administratiu habitual de Badalona. I la ciutadania es mereix tenir accés als serveis públics sense dilacions ni tripijocs que sonen a propagandístics.