Cal fer servir el poder que tenim

Venanci Saborit

Economista

Cal fer servir el poder que tenim


twitter share   facebook share

En l’article anterior explicava la profunda degradació de l’estat de dret a Espanya i com la Constitució del 1978 està de fet morta. Contava que en realitat el que queda vigent és el Règim instaurat pel general Franco amb la seva victòria militar, després de la brutal guerra civil del 1936 al 1939.

 

 

Just ara -els famosos ‘Audios de Villarejo’ posen a la llum que dos jutges de la cúpula Judicial (Fernando Andreu i Ismael Moreno) van conspirar il·legalment per desimputar el comissari encarregat del control de drogues a l’Aeroport de Madrid.

 

 

I tot això sent molt greu, no és el pitjor. El pitjor és que no passa res, que l’estat de dret, la Justícia, la fiscalia, està desapareguda i que una part majoritària de la societat passa, o ja li està bé tota aquesta porqueria.

 

 

La pregunta és què podem fer les persones que desitgem una societat més justa. Naturalment, votar quan hi hagi eleccions, encara que ens faci mandra, però millor votar i contribuir a situar veus democràtiques en aquest femer que és la política espanyola. (La catalana, més que femer, és un total desconcert).

 

 

Però podem fer molt més: com a consumidors tenim més poder del que pensem. Per això és bo marxar de les empreses elèctriques, gasístiques, petrolíferes i bancàries de l’ÍBEX. Hi ha experiències cooperatives molt interessants que ofereixen un molt bon servei (Som Energia o Caixa Enginyers, o les benzineres de Bon Preu i Àrea Guissona, per exemple).

 

 

També és important fugir de la compra en grans superfícies que exploten treball infantil, tenen un gran impacte ecològic i asfixien la pagesia. Per això el consum de proximitat, racional i moderat, és sempre una millor opció, que ens reforça com a consumidors i ciutadans.

 

 

També (i això té efectes positius en la lluita contra el canvi climàtic) és convenient reduir al màxim les compres per Internet. Comprar a Amazon, ha de ser l’última opció, no la primera.

 

 

Com més racionals i forts siguem com a consumidors i ciutadans, menys poder donarem a les empreses de l’ÍBEX, on hi ha els autèntics prínceps de les tenebres. La seva cobdícia no ens pot governar, hem de ser nosaltres, la ciutadania, qui prengui el poder en les petites o grans decisions diàries.

 

Bon estiu!