Els contenidors cremats sense substituir com a símptoma d’una gestió deficitària a Badalona

Tomeu Ferrer

Periodista

Els contenidors cremats sense substituir com a símptoma d’una gestió deficitària a Badalona


twitter share   facebook share

A principis de desembre es van cremar alguns contenidors de brossa al barri del Progrés. Res nou a Badalona. Des de llavors els veïns de les zones afectades no poden llençar el paper al seu contenidor, perquè no ha estat reposat. Només mirant el Twitter veiem que això passa en altres barris i zones de la ciutat. No és novetat, doncs!

 

El fet és que la desaparició del contenidor de paper i cartó ha fet, en les dates nadalenques, que s’apilés la brossa en l’espai buit on hi havia el dipòsit. Això, suposo, fa més penós el treball de les persones que recullen les escombraries.

 

Veient la imatge de deixadesa que algunes tardes s’observa on hi hauria d’haver els contenidors he pensat si aquesta situació és una metàfora de la situació municipal a Badalona.

 

Fins i tot en els petits pobles de Catalunya, on l’alcalde no cobra per la seva dedicació, quan es destrueix un contenidor l’ajuntament triga poc a posar en el seu lloc un altre dipòsit de brossa, igual com quan es trenca una paperera o parts molt vistoses del mobiliari urbà. Pel que es veu a Badalona això no passa.

 

No és la meva feina, però he pensat quin podria ser el problema que fa que a molts llocs de Badalona no hi hagi contenidors. Hi ha dues grans hipòtesis. Una que la dita maquinària administrativa no funcioni, és a dir, que d’ofici no hi hagi algú que faci el recompte de les baixes en el nombre de contenidors i en un temps prudencial passi el llistat al responsable de l’àrea perquè aquest doni el vistiplau i faci la comanda, si és que no hi ha estoc en els magatzems municipals.

 

Una altra possibilitat és que el funcionari hagi fet la seva feina, però el regidor responsable, de qui depèn la firma que ha de facilitar la compra, no estigui per la feina, fent deixadesa de les seves obligacions.

 

Hi ha una altra possibilitat que, des de la meva ignorància, apunto: que qui sigui responsable de reposar els estris de reciclatge a la via pública sigui l’empresa de recollida a la qual s’ha atorgat un substanciós contracte per assumir aquest servei. En tot cas, per sobre de l’empresa privada sempre hi ha el responsable municipal que és qui ha d’assegurar que els serveis funcionin.

 

Cal dir que el fet que baixi el percentatge de recollida de brossa classificada implica que el preu d’aquesta recollida sigui més alt, segons la normativa aplicada a l’Àrea Metropolitana de Barcelona (ATM). Això ens perjudica a tots, els qui tenen tots els contenidors i els que no els tenen, i és responsabilitat d’aquells que votem perquè gestionin correctament la ciutat, i cal dir que cobren per aquesta feina.

 

 

Una població com Badalona hauria de tenir assegurat el funcionament dels serveis essencials: que surti aigua per les aixetes, que es reculli la brossa, que els carrers estiguin nets. Per fer això hi ha més d’un miler de persones contractades. A més a més, els responsables que vota la població haurien de dissenyar les grans línies de futur de la ciutat: per on creixerà, quins serveis tindrà, com es comunica amb les poblacions de l’entorn, quina és la seguretat al carrer, i quins serveis sanitaris ha de facilitar, etcètera.

 

Problemes a resoldre i projectes de futur

 

A Badalona li ha baixat la febre que fa aproximadament un any tenia per la tensió bolsonarista aplicada per l’anterior equip de govern. Però això no hauria de ser motiu de relaxaments que ho deixen tot per al segon trimestre de 2023.

 

Una ciutat que no pot garantir servei de biblioteca als seus infants i joves durant tres anys té un greu problema. Una ciutat que per Nadal no il·lumina com cal els seus eixos comercials té un problema. Una ciutat amb un equip de bàsquet com el Sant Josep, al carrer, perquè un evident pelotazo econòmic ho impedeix, té un problema. Una ciutat que veu com el seu principal pulmó verd es pot trossejar per interessos econòmics té un problema. Una ciutat que no sap o no pot reposar els contenidors de brossa cremats per bretolades té un problema. I els problemes s’han de resoldre. No s’hi val, com va dir l’alcalde, a amagar-se afirmant que «només fa 11 mesos que som al govern». Alguns regidors fa molts anys que en diverses legislatures tenen responsabilitats i sempre han estat ben pagats per la comunitat, que té tot el dret a exigir-los que, a canvi, facin la seva feina. I, si no tenen idees de futur, almenys que resolguin els problemes.