Erradicar la legionel·la a Badalona requereix un acord de ciutat que superi pegats i oportunismes

Pablo Díaz Flores

Mestre

Erradicar la legionel·la a Badalona requereix un acord de ciutat que superi pegats i oportunismes


twitter share   facebook share

Contínuament arriben notícies sobre nous casos d’aparició del perillós bacteri de la legionel·losi en instal·lacions esportives locals que impedeixen a la ciutadania fer esport en condicions.

La causa és estructural, ja que la majoria dels pavellons i camps de futbol tenen molts anys d’antiguitat com, per exemple, el Pavelló de la Plana de l’arquitecte Enric Piqué i Marco, edificat entre 1958-1960; o la Piscina Municipal Mireia Belmonte de l’any 1962, i que han quedat obsolets i de vegades fora de normativa.

La producció d’aigua calenta sanitària, en la majoria, es fa encara amb calderes i termo-acumuladors que necessiten molt manteniment i continues revisions i que es poden classificar segons l’Agència Catalana de Salut d'equipaments d’alt risc.

Davant d’aquesta situació els diferents governs han actuat de formes diverses; tothom recorda les declaracions, publicades pel diari La Vanguardia el 6/9/2016, on es posava de manifest com el govern del PP, el 2014, va mantenir obert algun poliesportiu, tot i el requeriment de tancament emès per la Generalitat. Això va suposar la incoació d’un expedient sancionador al mateix ajuntament. Els anys posteriors, el govern del canvi, també es va trobar amb la magnitud del problema. Va costar molt trobar la solució de la legionel·la del poliesportiu de Bufalà, ja que provenia de la canonada del carrer que no tenia la profunditat requerida, i els altres dos focus importats el del Camp de futbol Badalona Sud i el del poliesportiu de Casagemes es van solucionar en tres mesos, amb una inversió potent, que va servir per remodelar tota la producció d’aigua calenta sanitària. També es va deixar firmat un contracte en licitació bianual per un import de 420.000 euros per prevenir els futurs casos de contagi.

Actualment, segueixen arribant a l’opinió pública informacions del reguitzell de camps i poliesportius amb analítiques positives de legionel·losi. En concret ha sortit a les xarxes socials el cas del Camp de futbol de Montigalà, on els usuaris no poden dutxar-se des d'abril de l’any passat. I és que per a l’actual govern la prioritat sembla que no és prevenir i invertir a canviar calderes i termo acumuladors, ja que això no ven, sinó que la inversió que anuncien consisteix en grans esdeveniments pels quals cal pagar cànons milionaris.

La legionel·la no pot convertir-se en una pilota que es passen els uns als altres. No es pot utilitzar tampoc com a arma llancívola, ni es poden buscar culpables. Cal un consens entre tots els partits polítics per a destinar els recursos i mitjans necessaris per solucionar el problema i deixar treballar amb tranquil·litat als tècnics, ja que ara per ara ja són moltes les entitats perjudicades per la inacció que, a més, estan patint sancions i canvis o ajornaments de partits.