Juntes i diverses contra el patriarcat

Organitzacions convocants de la manifestació del 8 M a Badalona

Entitats diverses

Juntes i diverses contra el patriarcat


twitter share   facebook share

Avui dia 8 de març és un dia en què totes les dones del món visibilitzem i recordem que lluitem per la igualtat i per garantir els drets humans. I no ens aturarem fins a aconseguir-ho.


El Patriarcat i les institucions que el sostenen fan que el masclisme continuï ben viu a la nostra societat. El gènere, juntament amb altres eixos d'opressió, és encara avui un element central de les estructures i les relacions socials, econòmiques i polítiques. El patriarcat reprodueix quotidianament estereotips, rols socials i jerarquies d'estatus que coarten la llibertat de les dones i identitats dissidents.


Al llarg d'aquests anys el feminisme ha anat sumant victòries gràcies a la seva capacitat de transformació social. A les discriminacions, que ens afecten a totes les dones, hem anat afegint a la reivindicació i a la lluita aquelles específiques de les persones i col·lectius en el que conflueixen altres opressions, per raó de la seva orientació sexual, d'identitat de gènere, per la seva diversitat funcional, per la seva condició de dona migrada i dona racialitzada, per la seva edat i per la situació de vulnerabilitat econòmica i de salut.

 

La pobresa i la manca d'habitatge digne colpeja a moltes dones en situació de precarietat laboral i d'abandó institucional. Les cures retribuïdes resten encara lluny de ser considerades de primer ordre i al centre de l'economia productiva, el treball de cures pel manteniment de la vida continua sent secundari en l'economia capitalista.


La lluita política contra el dret a la interrupció voluntària de l'embaràs i contra els drets sexuals i reproductius, forma part d'una àmplia campanya estatal i internacional que vol impedir que les dones puguin decidir amb llibertat sobre els seus cossos.

 

Les violències continuen sent estructurals i quotidianes. Els feminicidis, la intolerància social als col·lectius LGTBIQ+ o les agressions sexuals es donen en la majoria dels casos en entorns coneguts i familiars. En aquest sentit, malgrat haver aconseguit avenços legislatius importants gràcies a la lluita del Moviment feminista, la realitat és que, en el nostre dia a dia, les dones i identitats dissidents continuem essent discriminades, silenciades, oprimides i impunement assassinades.


Continuem lluitant des d'un feminisme transformador de la societat en el que la presó sigui el pas necessari i dissuasiu pels agressors, però volem un empoderament de les dones per a conquerir espais contra la violència i de llibertat sexual sense pors. Tenim molts reptes socials i educatius, i és imperatiu trencar amb un concepte de masculinitat patriarcal i hegemònica, que manté i perpetua les relacions de poder entre gèneres, que manté la subordinació i invisibilització de les dones creant situacions de desigualtat estructural en funció del sexe. Hem de treballar per acabar amb els rols de gènere i per això exigim una educació realment coeducadora i respectuosa amb les diverses identitats de gènere.


El moviment feminista, plural i divers, ha de continuar lluitant per defensar els drets aconseguits fins ara i avançar en la lluita fins a la desaparició del patriarcat. Des d'alguns dels eixos d'opressió...


Coeducació (Fampas)

Volem que es garanteixi l'escola pública per a tothom, escoles on la diversitat sigui entesa com a riquesa i on la discriminació no hi tingui cabuda. Volem escoles inclusives i equitatives on tothom tingui les mateixes oportunitats, en definitiva, volem una educació i unes escoles feministes. I fer-ho com millor sabem, amb l'organització a través de les AFES i les AMPES de la nostra ciutat, un motor i una eina per a la transformació educativa i social de Badalona.

Nadons robats


Sos Bebes Robados Catalunya

 

Som moltes les dones i famílies que continuem buscant els nostres fills/es a l’ampara de la Llei 16/2020 aprovada el 18 de desembre de 2020 pel Parlament de Desaparicions Forçades de Menors. A dia d’avui es una llei sense pressupost, no disposem de una oficina de la víctima que pugui recollir i documentar els més de 400 casos denunciats. A Badalona seguim esperant que ens donguin solucions i no respostes burocràtiques sobre els expedients dels nostres fills. Necessitem la implicació de totes les dones en una causa que també és feminista.


DONES, MARES VÍCTIMES PRIMÀRIES QUE ENS HAN FET DESAPARÈIXER DE LA VIDA DE LES NOSTRES FILLES I FILLS, PART DE LA HISTÒRIA NEGRA D'AQUEST PAÍS, ELS CASOS DELS ANOMENATS 'BEBÈS ROBATS'. LA ULTRADRETA ENS TITLLA DE 'MEMÒRIA HISTÈRICA' DE 4 BOGES, DONCS NI SOM 4 NI ESTEM BOGES.


MEREIXEM JUSTÍCIA I REPARACIÓ.


Federació dones Badalona

 

Avui, dia de lluita feminista, recordem que una societat igualitària no pot permetre la violència masclista; que l'assassinat és l’expressió màxima de la violència, però que comença molt abans, amagada en creences i comportaments disfressats de cultura. Reafirmem el nostre compromís amb nens i nenes assassinats a mans dels seus pares com a instrument de control sobre les dones i el nostre compromís en la defensa de les dones grans, marginades a l'ostracisme social i a la pobresa. Exigim l'aplicació del Pacte d'Estat contra la violència de gènere i ens comprometem a continuar treballant per construir una ciutat lliure de violència.


Dones pensionistes


Les dones que avui participem en el Moviment pensionista som les mateixes que els anys 70 i 80 lluitàvem per aconseguir, entre d’altres reivindicacions, el dret a l'avortament lliure, centres de planificació familiar, poder utilitzar mètodes anticonceptius per decidir ser mares quan ens donés la gana, etc.


Ens van educar per ser mestresses de casa, atendre les nostres filles i fills i el marit. Realitzàvem feines que es poguessin compaginar amb l'atenció a la família, és a dir feines precàries, jornada reduïda, sovint sense cotitzar a la seguretat social. Els rols que el patriarcat ha imposat a les dones ens atribueixen els treballs de cura de les filles i fills, de lanostra gent gran i quan ens arriba l'edat de jubilar-nos veiem que hem treballat tota la vida i ens queda, en el millor dels casos, una pensió mínima.


Dones migrants


Como mujer es un orgullo ser un colectivo que aporta y apoya nuestro entorno. Para nosotras es de vital importancia el cuidarse emocionalmente, psicológicamente y físicamente para seguir cuidando de nuestra comunidad badalonina que tanto lo necesita
porque si en Badalona hay mujeres migrantes emprendedoras y guerreras que luchan por un salario digno, un entorno familiar seguro, por la dignificación de sus saberes y por la mejora constante para lograr los puestos de valor y así lograr un impacto contundente en
nuestra sociedad.


Sabemos lo importante que es la educación tanto para nosotras como para nuestrxs niñxs que son el futuro de nuestra sociedad pero diariamente el presente que nos impulsa a ser nuestra mejor versión.


Somos diversas, somos interculturales, somos conscientes de que la diversidad es riqueza lo que promueve una cultura del empoderamiento femenino.


En Unión siempre más fuerte ????????


DSI


Avui, dia 8 de març, es commemora el dia internacional de les dones. I de nou, com ens passa cada any, són més les coses que tenim a reivindicar que no pas a celebrar. En el marc general de discriminació i manca d’igualtat d’oportunitats que patim pel fet de ser dones, volem posar de manifest la doble discriminació que comporta la intersecció entre gènere i diversitat funcional. Una realitat que multiplica la vulnerabilitat dels nostres drets i que obliga a una reflexió profunda per part del conjunt de la societat.


Davant d’aquesta realitat, la nostra és una lluita de justícia social a partir del reconeixement de la diversitat. Les polítiques públiques ens han de tenir present d’acord a la discriminació interseccional que patim i l’efecte multiplicador d’exclusió al que ens veiem abocades. I comptar amb nosaltres des de l’apoderament i participació activa, fent efectiu el principi de “res sobre nosaltres sense nosaltres”.


Dones Llefià


Els carrers, l'enllumenat, el manteniment de la vegetació, els racons i entrades a pàrquings i edificis, els murs i d'altres obstacles per a la mobilitat segura no estan pensats en clau feminista. S’han creat prioritzant un sistema capitalista i patriarcal que no ha tingut en compte les necessitats relacionades amb la sostenibilitat de la vida.


L’urbanisme feminista posa la vida de les persones en el centre de les decisions urbanes, tenint en compte la diversitat de les persones i valorant com els rols de gènere tenen implicacions directes en l’ús, en gaudir i en sentir-se segures en les nostres ciutats i barris.


L'aportació que ha fet el camí Lila per visibilitzar aquestes mancances i per ajudar a les dones en situacions d'assetjament ha de servir perquè ens sentim més segures i perquè l'Ajuntament comenci a pensar i actuar amb ulls de dona, solucionant aquestes errades en
l'urbanisme de la ciutat.


BAAF- Badalona Associació d’Afectades per la Fibromialgia


Sovint la salut de la dona ha estat tractada des d'una visió masculina, reivindiquen una medecina centrada a les necessitats específiques de la dona, el metabolisme, la genètica, las hormonas, tenint en compte també la cultura i els estereotips socials que influeixen en la salut de la dona.


Esport Femení


A l’àmbit de l’esport també patim una greu discriminació. Les dones esportistes no interessen als mitjans de comunicació; les xifres parlen: només un 6% d’esportistes és mencionada a premsa, ràdio o televisió, contra un 94% d’esportistes homes.

Els esports minoritaris també pateixen molta invisibilització i dintre d’aquestes minories són les dones, una vegada més, les grans ignorades.


Els Mitjans de comunicació han de donar més prioritat als esports de primera línia i als esports jugats per dones, perquè l’esport femení també és important.


Actualment, la majoria de dones no poden viure dels seus ingressos com a esportistes i es veuen en la necessitat de treballar en altres professions per mantenir-se i si no tenim els mateixos sous, la mateixa visibilitat i el mateix suport des de les institucions, el resultat és una gran desigualtat.


Les dones tenim dret a rebre un tracte igualitari en tots els àmbits això inclou a l’àmbit Esportiu. Ja sabeu que “si no veieu esport femení, us perdeu la meitat de l’espectacle” .