Després de la reunió mantinguda amb els grups polítics de l'esquerra en el Congrés de les diputades, es confirma la pitjor de les hipòtesis que ens havíem plantejat. El debat polític no interessa i sembla difícil que la mesa del Congrés aprovi la tramitació per a la discussió del Reial decret llei (RDL) 2/2023 i, per tant, no passarà el tràmit parlamentari. Les mobilitzacions del moviment pensionista han tingut fins aquí molta importància, per a aconseguir influir en les decisions que estan a punt de produir-se, hauríem de pujar el nivell dos 'esglaons' a l'estil de les companyes franceses.
La primera conseqüència de la no tramitació parlamentària d'aquest Reial decret llei (RDL) 2/2023 que de moment no s'establirà immediatament, en 2023 i amb efectes retroactius a gener la pensió mínima de la persona pensionista en 1080 euros en catorze pagues, ni per descomptat les actualitzacions que segons l'IPC s'han de fer.
Malgrat aquestes notícies les mobilitzacions en els diferents pobles i ciutats de l'Estat el dia 25 de maig segueixen cap endavant. Donarem puntual informació de cadascuna d'elles en els diferents territoris.
Tal com indiquem en la carta enviada aquest mes als partits polítics amb representació en el Congrés, aquesta no és la reforma que anem reclamant als carrers des de fa més de 5 anys. El Reial decret llei (RDL) incorpora unes certes millores, però considerem, no obstant això, que és part d'un procés de reformes que està retallant pensions i drets de les persones pensionistes. Reformes que com la del 2011 haurien d'haver estat derogades i que en aquest RDL es perpetuen.
No es pot dir que aquest RDL no té retallades. Es continuen retallant les pensions públiques i anul·lant drets dels i les treballadors i de les persones pensionistes. Les retallades en les pensions que encara no s'han completat procedents de la reforma de 2011, com l'augment de l'edat de jubilació de 65 a 67 anys o l'increment d'anys cotitzats per a accedir al 100% de la pensió, es continuen aplicant, i es ratifiquen altres retallades com l'increment dels anys de cotització necessaris per al càlcul de la pensió de 15 a 25 anys, que amb aquest RDL s'augmenten a 29.
Sotmetre, tal com apareix en la proposta de reforma, les decisions futures respecte al finançament i prestacions del Servei Públic de Pensions (SPP) als criteris de l'Informe d'envelliment publicat per la Comissió Europea, l'AiReF i el Pacte de Toledo deixa la porta oberta a noves retallades de les pensions.
És imprescindible assegurar que els pressupostos de l'estat cobriran els possibles dèficits del SPP.
Demandem que en el tràmit parlamentari en curs es garanteixi:
• La realització immediata de l'auditoria dels comptes de la Seguretat Social (SS) Incrementar la pensió mínima fins a aconseguir els criteris de suficiència de la Carta Social Europea. En aquest camí, reclamem 1080 euros per a 2023.
• Derogar les retallades de les reformes de pensions, inclosa la de 2011 (Recuperar si més no la jubilació a 65 anys, 15 anys per al període de càlcul de la pensió...)
• Recuperar la pèrdua del poder adquisitiu de salaris i pensions i restablir per a això la paga compensatòria de les pensions.
• Mesures efectives per a erradicar la bretxa de gènere en salaris i pensions.
• Derogar els coeficients reductors de la jubilació anticipada amb 40 anys cotitzats.
• Garantir les pensions mitjançant la creació d'ocupació de qualitat i salaris dignes.
• Impedir el finançament amb diners públics dels plans de pensions d'ocupació (PPEs)
per mitjà de les cotitzacions a la SS i assegurant que cotitzin i tributin com a rendes de
treball.
GOVERNI QUI GOVERNI, LES PENSIONS ES DEFENSEN!
LA MOBILITZACIÓ ÉS LA NOSTRA GARANTIA!