A Badalona, com passa en altres grans ciutats, siguin de primera o de segona, se celebren les festes tradicionals (Reis, Carnestoltes, Setmana Santa, el Corpus, la Castanyada, Nadal), altres que també són considerades de ciutat (la Festa Medieval Pirates a Badalona, les nits al port), les festes dels barris (Manresà, Canyadó....Sant Crist, Lloreda, Sant Antoni de Llefià, Sant Roc, Progrés...) i, finalment, tanca el cicle la festa major d’agost.
Evidentment, no hem anomenat tots i cadascú dels barris de Badalona, però a la majoria d’ells se celebren festes aquests dies de juny. Per això en alguna ocasió hem escrit que, possiblement, no hi hagi cap altra ciutat de les característiques de Badalona amb tantes festes populars.
No entrarem a valorar si és bona o dolenta aquesta proliferació de festes i les despeses i l’esforç que suposen, però, com em diu un bon amic, les festes dels barris són una tradició molt arrelada a la nostra ciutat i cap barri vol renunciar a la seva festa.
Hem de tenir present que les festes dels barris són celebracions populars, amb activitats pensades per a tots els públics, que tenen lloc a diferents zones de la ciutat a partir de les festes de maig.
Les festes dels barris solen incloure activitats culturals, esportives, gastronòmiques i lúdiques per a tots els públics, així com elements de cultura popular, ja sigui catalana, com gegants, castellers, correfocs o sardanes, o bé d’altres indrets.
Aquestes festes són una bona oportunitat per conèixer la història, la identitat i la diversitat dels diferents barris de Badalona, així com per fomentar la convivència, la cohesió social i la participació ciutadana.
Ja hem valorat en alguna ocasió que, possiblement, s’hauria d’intentar consolidar festes de districte i no mantenir cadascun dels barris la seva pròpia festa, cosa que sembla impossible, ja que ningú vol renunciar a la seva celebració.
Aquestes festes de barri les organitzen les associacions veïnals i, encara que no sigui aquesta la seva activitat principal, és evident que els dies de festes són moltes les persones que s’impliquen per fer-les possible.
No hem d’oblidar que moltes d’aquestes celebracions van ser impulsades pel mateix ajuntament amb la idea de descentralitzar les festes populars i aconseguir que, després de les festes de maig, les festes per excel·lència de Badalona, amb la seva tradicional cremada del Dimoni, per cert, festa declarada d’interès turístic a Catalunya, a tots i cadascun dels barris s’organitzessin també festes populars.
També hem de dir que aquestes festes són possibles gràcies al suport de l’ajuntament que, entre altres coses, els dona el permís i facilita les infraestructures necessàries per poder-les celebrar.
Sense la tarima, les taules, les cadires, el punt de llum... difícilment es podrien celebrar aquestes festes, ja que la majoria de les associacions no disposen dels diners suficients per a assumir el cost d’aquestes infraestructures.
És per això que l’ajuntament té un contracte amb una empresa subministradora d’aquestes infraestructures i, prèvia sol·licitud per part de l’associació de veïns corresponent, el dia assenyalat arriben al barri totes les instal·lacions necessàries per a les festes dels barris.
Al seu torn, les associacions veïnals s’ocupen de la contractació d’artistes i les atraccions, si bé en la majoria dels casos, són grups de la mateixa associació els que actuen i demostren allò que han preparat al llarg de l’any.
Per fer front a les despeses, les associacions veïnals, generalment, editen una revista amb anuncis dels comerços i empreses del barri que són els que realment afronten les despeses, si bé ,no hem d’oblidar, o millor hem de ressaltar, el treball que fan les juntes i col·laboradors per fer possible aquestes celebracions festives. Tant els dies previs a la festa com durant la festa són moltes les persones que renuncien al seu temps lliure per centrar-se a assegurar tenir tot el necessari per garantir la millor festa possible.
Ara bé, que és el que està passant aquests dies?
Segons sembla, l’ajuntament no havia renovat el contracte i, per tant, l’empresa es nega a facilitar el material que les associacions havien demanat a l’ajuntament. Hem de dir que la majoria de les associacions, dins el termini i en la forma escaient, ja havien sol·licitat aquest material, si bé ningú havia dit res respecte a si era possible o no l’arribada d’aquest material.
Segons els han dit a algunes d’aquestes associacions els nous responsables del nou ajuntament, encara no constituït, aquest problema serà un dels primers a solucionar-se i, per tant, les festes dels barris podran continuar celebrant-se, amb la col·laboració de l’ajuntament, com s’ha fet sempre.
Només hi ha un problema, i és que alguns barris ja han celebrat les festes i han hagut de fer autèntics miracles per aconseguir el que necessitaven i que l’ajuntament no havia facilitat.