L’Ajuntament de Badalona amb uns romanents de 157 milions i un superàvit de l’any 2023 de 52 milions més, havia de moure fitxa.
Per això va convocar un ple extraordinari a finals de juliol per aprovar una modificació pressupostària de 67,8 m que en realitat es converteix en un pla d’inversions per aquest any i el pròxim
.
Segons el criteri del 1r tinent d’alcaldia la prioritat és donar un millor servei públic a la ciutat, però també sap que a Badalona tenim moltes necessitats, que no es pot arribar a tot i que s’ha de planificar, posar calendari i executar.
Per exemple, quan es destinen 33 milions d’euros a asfaltar, segons l’alcalde, desenes i desenes de carrers, cal explicar de quins carrers es tracta, com i qui els ha triat. Si la tria es fa per criteris tècnics o per criteris polítics, si la decisió s’ha consensuat amb les entitats, com les associacions de veïns, la FAVB, o simplement obeeix a altres raons.
I és que a Badalona tenim més de 2.500 carrers i places i quan es diu que s’asfaltaran uns 200 carrers això suposa que no arriba ni a un 10% del total.
I en aquest context, es pot considerar també els 2 milions destinats a arranjar els edificis municipals. És una xifra que es queda curta si es té en compte que s’ha d’actuar en la climatització del Viver, que ja porta anys de retard; en les mateixes oficines del districte 1 que s’acaben d’apuntalar i la Casa de la Vila que ja necessita un cop de mà. Està clar que es deixaran de banda equipaments que són necessaris però no urgents.
I és que algunes d’aquestes modificacions es podrien haver fet ja fa un any, el juliol del 2023, i es podrien haver destinat les partides adients per a les pistes d’atletisme o pels bons consum, per exemple. Algú hauria d’explicar per què no vam tenir bons consum a Nadal o per a les festes de maig.
També hi ha alguna modificació que porta a la confusió, ja que, per una banda, es va anunciar el trasllat de l’Escola Municipal de Música a l’edifici de la CACI i en aquest ple es va aprovar una partida per rehabilitar l’edifici.
Per això molts ajuntaments opten per planificar les accions que es duran a terme al llarg del mandat creen un document anomenat Pla d'Actuació Municipal, un document que surt d’una feina transversal entre l'àmbit polític, el tècnic i els veïns i veïnes de la ciutat.
El govern de la ciutat de Badalona no veu necessari aquest document i s’atribueix conèixer les necessitats dels ciutadans. Si bé és cert que com a partit polític té majoria absoluta: 18 regidors/es, més 27 càrrecs de confiança, i 50.185 vots, també és real que el cens total de Badalona és de 156.423 i, per tant, cal escoltar i respondre a les entitats que reclamen millores en serveis socials i en ajuda a les persones en situació de risc.