«Els d’ara, ni et miren»

Tomeu Ferrer

Periodista

«Els d’ara, ni et miren»


twitter share   facebook share

A Badalona hi ha un moviment associatiu que pretén que es rebaixi el trànsit als voltants de les escoles. S’argumenta que la contaminació dels motors d’explosió perjudica especialment els més menuts. Els resultats afecten tant la salut física com el desenvolupament mental dels alumnes. Per això, aquesta gent intenta que es redueixi la circulació a les portes dels centres.

 

Per aconseguir els seus objectius les entitats, algunes són Associacions de Famílies d’Alumnes (AFA) realitzen accions per conscienciar pares i mares i també personal educatiu. En una de les xerrades hi havia una pediatra d’un organisme provincial. A l’inici les entitats li explicaven la seva relació amb l’ajuntament. Contaven que hi havia hagut un executiu progressista i que ara n’hi havia un del PP. La síntesi era una frase que em va quedar clavada: «Amb els primers es podia dialogar, t’escoltaven, però no feien res. Els d’ara, ni et miren».

 

El fet de tenir majoria absoluta fa que el govern de Badalona no depengui de cap altra força política per tirar endavant les seves polítiques implica diverses opcions. Paradoxalment, aquesta possibilitat donaria peu a exercir la generositat amb les entitats de la societat civil. Parlo del diàleg i el treball conjunt. Però hi ha el factor humà!

 

El 14 i 15 d’agost se celebra a Badalona la festa major d’agost. Tradicionalment, les entitats de cultura popular hi han tingut un paper molt important. Una ciutat metropolitana amb molts barris i gent d'orígens diferents, necessita unes arrels fortes per unificar el conjunt. És conegut que hi ha organitzacions culturals que tenen una relació tibant amb el PP i amb l’alcalde actual Xavier Garcia Albiol. En unes festes de maig els diables, en els seus versots, van titllar el batlle de feixista, i aquesta només és una mostra del pa que s’hi dona!

 

Per tot plegat sorprèn que l’ajuntament hagi decidit eliminar el pregó que es fa a cada festa major i que va a càrrec d’una persona de la comissió de festes. Molts han interpretat que es tractava d’emmudir veus crítiques cap a l’inventor del badalonisme.

 

A conseqüència de l’incident el programa de la festa d’agost sembla fet de manera exclusiva des de les oficines municipals, sense participació del conjunt de les entitats de cultura popular. Sobta que un partit que afirma que és liberal tingui una política tan intervencionista pel que fa a la cultura. Deuen ser coses de Badalona.

 

En el fons hi ha també la sospita que des del consistori es vol reduir al mínim la festa d’agost, que coincideix amb un moment en què hi ha molta gent de vacances. Això donaria peu a concentrar les celebracions per Sant Anastasi i dedicar-hi una porció més gran del pressupost. Només fent alguns canvis també s’aconseguirien eliminar les veus crítiques, encara que potser amb l’invent es poden carregar la criatura.

 

Com Badalona és a tocar de Barcelona, les entitats poden optar al seu torn per aturar la seva activitat o passar-la a la capital de Catalunya. Això afectaria la personalitat de la ciutat i accentuaria la seva tendència a ser un suburbi. Ara bé, això passa amb un govern amb majoria absoluta i una també absoluta falta de diàleg i consideració.

 

Mentrestant, des de la Casa de la Vila semblen preocupats per llençar desenes de milers d’euros en la promoció de l’arbre de Nadal competint amb Vigo. Prioritats són prioritats, també en el camp cultural.