Badalona i els camins, cap a la privatització i l’abandó?

Pablo Díaz-Flores

Mestre

Badalona i els camins, cap a la privatització i l’abandó?


twitter share   facebook share

Badalona és una ciutat de mar i de muntanya, en la qual podem gaudir tant de les platges com dels itineraris i camins que s’enfilen en la nostra serralada.

 

Des de l'any 1988 el Reglament de patrimoni dels ens locals obliga els ajuntaments a tenir un inventari dels seus béns, inclosos vials no urbans destinats a l’ús públic.

 

El 2021, i davant l’incompliment de la llei, Ecologistes en Acció va interposar un recurs contenciós administratiu a diferents ajuntaments, i també a Badalona.

 

Aquell mateix any es van iniciar els tràmits per a contractar una empresa per elaborar el catàleg de camins de Badalona.

 

El regidor Àlex Montornès va signar amb l’empresa CINESI SLU, de reconeguda solvència, realitzar l’encomana per tirar endavant l’estudi.

 

El resultat del treball, molt extens i exhaustiu, que es pot consultar en aquesta adreça Cataleg_Inventari municipal de camins_R_signat.pdf és un inventari de 40 camins catalogats a Badalona.

 

La metodologia emprada ha buscat en fons documentals i fotogràfiques que ha permès incloure, com marca la llei, la totalitat de camins de titularitat pública, sigui quina sigui la seva tipologia (pistes amples, pistes forestals, corriols, camins de bast...).

 

El que sobta moltíssim té a veure amb el que es va decidir  en el ple municipal del dia 2 de desembre en el punt 3 que deia literalment:

 

“3. Departament Jurídic i Administració General de Govern i Territori. Expedient: 2023/48419P:

Aprovació definitiva del catàleg de camins d’ús públic i l’inventari de camins municipals que integren la xarxa viària d’ús públic o propietat pública del municipi de Badalona”.

Només es van portar a aprovació 12 camins, dels 40 catalogats sota un criteri restrictiu de la llei.

Aquest diari s’ha posat en contacte amb CINESI SLU que tampoc entén el criteri seguit per passar d’un catàleg de 40 camins a un inventari de 12.

 

Les raons donades al ple per la regidora afirmant que era un document obert i que es podrien incloure en un futur, xoca molt amb la realitat de les al·legacions presentades per diferents persones i entitats de les quals no se n’ha recollit cap.

 

A més Francesc Alfambra, al mateix ple, exposava la queixa sobre la manca de transparència i la mínima exposició pública, que ha coartat la participació de les entitats, grups excursionistes o fins i tot el mateix Fòrum de Medi Ambient de Badalona.

 

Ara entrem en un impàs d'incertesa i d'indefensió, ja que els camins que no s’han inclòs en el registre oficial es pot interpretar que perden la seva condició de públics i ser considerats privats.