Badalona ciutat d’acollida

Aïda Llauradó

Cap de llista de Badalona en Comú Podem

Badalona ciutat d’acollida


twitter share   facebook share

Vivim en un món mestís, globalitzat, on les barreges culturals a través de la història ha anat configurant el nostre caràcter multicultural ja des de l’antiguitat, també a Catalunya: fenicis, grecs, romans, àrabs,... Avui som en el moment històric de les migracions a Europa, en un context de guerres i d’injustícies, on poders polítics, econòmics i mediàtics ens bombardegen sistemàticament amb mentides per justificar els seus interessos, i per desgràcia estan guanyant forma d’extrema dreta.

 

Els moviments racistes i xenòfobs que es perfilen a reu d’Europa ataquen clarament els drets humans i la dignitat dels pobles. La vinculació de la delinqüència, dels problemes socials i econòmics d’un país amb les persones immigrants, la sospita permanent sobre algú que és aparentment diferent a nosaltres, fa temps que està guanyant força. Personatges com Garcia Albiol, amb tota la maquinària del PP a darrera, han aconseguit ja fa anys contaminar la opinió pública de la nostra ciutat i fracturar la societat.

 

Les migracions no només són una realitat que hi ha estat sempre, sinó que enriqueixen la diversitat del nostre país, sobretot quan s’afavoreix el mestissatge i no la guetització que, d’altra banda, provoquen els nostres governs amb la manca de drets socials, polítiques urbanístiques i d’habitatge. Són majoritàriament gent jove que vol construir la seva història de vida aquí, tenir fills i filles que formaran part de la nostra societat des del seu naixement.  Els menors no acompanyats o joves de poc més de 18 anys sovint venen amb unes expectatives molt altes, amb molta energia, ganes de treballar i enamorar-se, però quan topen amb la realitat es troben dormint en comissaries, amb sort els acolliran en centres durant una temporada, i veuran com molta gent no els mira ni als ulls.

 

Falten polítiques valentes des de l’administració, començant pel govern de la Generalitat i continuant per Badalona. La nostra ciutat ni tan sols ha recuperat el Pla d’Acollida, continuem amb múltiples problemàtiques per atendre socialment a la gent que no té un domicili fix, i qui perd el seu habitatge es veu sovint obligat a marxar de la ciutat per falta d’ajudes i alternatives.

 

Badalona En Comú Podem ens comprometem a fer un gir en les polítiques d’acollida, on els drets socials n’han de ser protagonistes. Hem de fer accessible l’empadronament per garantir drets, necessitem un equipament que aculli situacions d’emergència social, i dotar dels recursos necessaris el Punt d’Atenció a Persones Nouvingudes.

 

Badalona ha de ser ciutat d’acollida, no només participant formalment a la Xarxa de Ciutats Refugi, sinó liderant les polítiques de drets humans i d’acollida com ho està fent Ada Colau a Barcelona, al costat d’entitats i ONG com Proactiva Open Arms. En canvi, el govern del PSOE s’ha posat a l’alçada de Salvini bloquejant el seu vaixell, impedint-los salvar vides al Mediterrani.