Premsa local i independent

Josep Carles Rius

President de la Fundació Periodisme Plural

Premsa local i independent


twitter share   facebook share

Formo part de la generació de periodistes que vam accedir a la professió amb la democràcia. El periodisme, com el conjunt de la societat, havia d’edificar un nou sistema de convivència i de comunicació. Nous periòdics. Democràtics. Independents. Els periodistes vam tenir un gran protagonisme en la creació dels nous mitjans democràtics. En aquells anys, els diaris naixien de la mà de ciutadans implicats en la recuperació de la democràcia, i dels periodistes. O viceversa.

 

Les ànsies de democràcia a les ciutats s'expressava de múltiples maneres. Una era el naixement d'una nova premsa. A Tarragona, Reus i Valls vam unir forces, societat civil i periodistes, per crear un setmanari democràtic, Mestral. De la mateixa manera a Girona (El Punt), Vic (El 9 Nou), Lleida (La Boira), Manresa (Regió 7)...  i, així, en gairebé totes les ciutats catalanes. La història sempre era la mateixa: la suma d'una ciutadania activa i d'un periodisme compromès amb la democràcia.

 

Uns projectes van morir aviat. Altres van créixer, tant, que progressivament els periodistes, i els ciutadans, van anar perdent terreny a favor de grups empresarials que van descobrir en la nova premsa una font de poder i beneficis econòmics. O de partits polítics, que van començar a veure els nous periòdics com a plataformes al servei dels seus interessos.

 

Ara tinc la sensació de tornar a l'origen, a aquell llunyà 1978. Una altra vegada, una part de la societat està mobilitzada. I reclama una premsa creïble i lliure. Com llavors. I els periodistes tenim la responsabilitat d’estar a l’altura. A finals dels setanta ens recuperàvem d'una dictadura. I ara d'una profunda crisi de la premsa i de la professió. Aleshores lluitàvem per la llibertat de premsa i ara per fer front a les amenaces de la postveritat, dels prejudicis, del sectarisme, de la propaganda, de la manipulació...

 

El periodisme sempre és un combat per la llibertat. L’únic que ha canviat és que, ara, les mateixes causes que van portar a la crisi a la premsa convencional han obert noves oportunitats. La irrupció de les noves tecnologies, l’apoteosi de les xarxes socials, la presència d'una societat molt més activa, i la demanda de mitjans independents i creïbles generen les condicions propícies per la regeneració del periodisme. I aquest és un combat global que també es decideix a escala local.