El tam-tam de la notícia

Jaume Oliveras i Costa

Escriptor

El tam-tam de la notícia


twitter share   facebook share

Costa escatir el so dels tambors i no sempre és prou diàfan el boca-orella. Però la informació és vital i es fan necessaris els mitjans de comunicació, escrits o orals, per saber que es cou a  l'entorn proper i a l'horitzó més llunyà. Cal escoltar i llegir, des de la pura informació, a l'anàlisi dels fets, fins al debat d'opinions i la confrontació d'idees. Un mitjà escrit és, doncs, una bona eina per fer ciutadania.

 

Convenim que els mitjans de comunicació són indispensables per complementar la nostra informació, però al darrer d'ells sorgeix la pregunta: qui els fa?, i, encara, quin interès els mou?. Una pregunta de difícil resposta, que ens portaria per terrenys confusos i fins per sorrals pantanosos. Cada mitjà té al darrere la pròpia tramoia i interessos no sempre confessables, siguin econòmics, ideològics o purament de poder. És inqüestionable.

 

Serem modestos; ara i aquí només mirarem l'entorn badaloní i en aquesta realitat donarem un cop d'ull al moment actual. De la gran tradició del periodisme local poca cosa en queda. La motivació crematística és mínima, quan la premsa escrita és cara i no esdevé un bon negoci. L'espècimen periodístic existeix, però no troba sortida fàcil. Les grans (?) empreses es mouen a altres nivells i les publicacions locals fàcilment es redueixen a tabloides que amunteguen anuncis de tota mena.

 

Badalona acusa, en mitjans escrits, una manca evident. Alguns gratuïts intenten espigolar en el desert, fins i tot amb marcats interessos polítics al darrera. Però hi ha espais no coberts, que demanen una nova aposta. I hi ha gent que presumeix que un d'aquests espais el pot ocupar L'Independent de Badalona. El nom ho diu, independent, i indica una voluntat; una voluntat que, en el fons, potser també és una opció ideològica. No ho sé; el temps ho dirà, més en la nova etapa val la pena intentar-ho.